fbpx

Felfutóban az új visszaváltási rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2024 július 10.

Július 1-jén éles rajtot vett az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere: a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szerint már több mint 10 millió visszaváltás történt az új rendszerben, és a REpont alkalmazás is egyre népszerűbb.

Dinamikusan emelkedik a visszaváltások száma

Július 1-jén több szempontból is új időszámítás kezdődött a boltokban: egyrészt a féléves átmeneti időszak leteltével éles rajtot vett az italcsomagolások kötelező visszaváltás rendszere, másrészt kivezették a kötelező bolti akciókat, ezzel visszakerült a kereskedők kezébe az árazás szabadsága.

Eddig már több mint 10 millió visszaváltás történt az új rendszerben, és mintegy 200 ezren töltötték le a REpont alkalmazást. De ez a szám folyamatosan, egyre nagyobb arányban nő. Országszerte már 3000 automatapont várja a vásárlókat. Azok a kisebb boltok, ahol nem fér el ilyen automata, csatlakozhatnak a kézi visszaváltási rendszerhez.

Eddig mintegy 1000 kis üzlethelyiség regisztrált erre a lehetőségre, de várhatóan ez a szám is tovább nő, hiszen a boltok kezelési díjat és eszközöket kapnak a MOHU-tól a működtetéshez, illetve a vásárlóknak is vonzerőt jelenthet a visszaváltás. Ha egy kisebb településen két bolt van, és az egyikben lehet csak visszaváltani, várhatóan inkább azt választják majd a vásárlók.

Egyre többen használják a REpont okostelefonos alkalmazást is, melynek segítségével a visszaváltási díjat közvetlenül a bankszámlára is kérhetik a visszaváltók. Egyelőre azt látni, hogy a legnépszerűbb a boltban levásárolható voucher, de egyre nagyobb arányban használják a vásárlók az applikációt is – olvasható az index.hu oldalán.

A visszajelzések alapján a MOHU folyamatos termékfejlesztést végez. Jelenleg a rendszer finomhangolása és megszilárdítása zajlik, nagyobb változtatásokat, újításokat nem terveznek.