fbpx

PPD – nagyobb munkabiztonság a raktárakban

Írta: Kiss Bertalan - 2024 január 02.

A Powerfleet bemutatta a Pedestrian Proximity Detection , vagyis gyalogos (közelség) érzékelőjének következő generációját. A mesterséges intelligenciával (AI) működő rendszer megelőzi a baleseteket, növeli a gyalogos dolgozók biztonságát és csökkenti a más anyagmozgató berendezésekkel (MHE) történő ütközés esélyét a raktárakban és a gyártóüzemekben. Mesterséges intelligencián alapuló tárgyfelismeréssel működik, azonosítja az embereket és az MHE-ket az útvonalakon, vizuális és hangjelzéssel figyelmeztet, jelentősen javítja a munkabiztonságot.

raktár
Mindennapos veszély: gyors, hatékony anyagmozgatás és dolgozók jelenléte a közlekedő utakon vagy polcok között

Növekvő áruforgalom és nagyobb létszám

Az elmúlt tíz évben a raktárakban és elosztó-központokban dolgozók száma jelentősen megnőtt és az új létesítményekkel tovább gyarapszik. Jelenleg, több mint 1,9 millió ember dolgozik ebben a környezetben. Ez a biztonsági megoldások iránti igény erőteljes növekedéséhez és a biztonsági előírások megsértésének megnövekedett kockázatához vezetett. A leggyakoribb rizikótényező, az emberek által vezetett, anyagmozgató-rakodó gépekkel történő gyalogoselütés, karambol vagy állványzatnak, vagy más tárgynak történő ütközés jelentik. Ezek akár súlyos személyi sérüléssel vagy jelentős anyagi kárral, gépkapacitás-kieséssel egyaránt járhatnak. Ezért célszerű újragondolni a raktárházak ilyen irányú biztonságát.

Növekvő ügyféligény

A Powerfleet megoldást kínál ezekre a problémákra. 2020 óta a vállalat 57 százalékos növekedést könyvelhetett el Észak-Amerikában, a biztonsági megoldások terén. Láthatósági mellények, tükrök és feliratok helyett, elsőként elemzik az adott létesítmény belső elrendezését, a közeledő- és szállítási utakat, a veszélyes kereszteződéseket vagy nehezen belátható területeket.

A mesterséges intelligencia alapú megoldás használata segít megelőzni vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a balesetek következményeit, a szállítási sebesség- és a gyalogosforgalom ellenőrzésével, a gépkezelők képzésével.

Sokan meglepődnek, de a targoncák világában is létezik, létezhet relatív gyorshajtás, mint veszélyforrás, főleg gyalogosok, komissiózó munkatársak, irodahelyiségek mellett és közlekedő utak kereszteződéseinél, vagy akár elsőbbség meg nem adása.

Közútról raktárakba

A megoldás maximum három targoncára szerelt kamerából, érzékelőből áll, teljesen hasonlók, mint a gépkocsikon. Sőt, ugyanazon elven működnek, mint az akadály- és gyalogos-felismerés, automatikus vészfék, ütközésveszélyére figyelmeztetés.

Továbbá lehetőség van az első és hátsó lámpák, valamint kürt automatikus működtetésére, ha a jármű útjába kerülő személyről vagy tárgyról van szó.

A rendszer felszerelése akár utólag is lehetséges, a szükséges be- és kimenetekkel. Amennyiben a Powerfleet villás targoncák telematikájához (VAC) csatlakozik, akkor alkalmassá tehető a kameraképek, konkrét hely-, idő- és vezetési adatok rögzítéshez is, lehetővé téve egy esetleges baleset részletes elemzését.