fbpx

Konferenciát tartott a skandináv gyökerű raklapgyártó

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 03.

Habár nem feltétlenül tűnik nélkülözhetetlen eszköznek, rakodólapok nélkül a világkereskedelem leállna. És hazánk jó úton halad abba az irányba, hogy regionális „raklapnagyhatalommá” váljon. A téma bővebb kifejésére a PalletBiz konferenciára invitálta a szakma képviselőit.

növény, kéz

Budapest, mint regionális raklapszolgáltatási központ

A PalletBiz új megközelítéssel, ügyfélre szabottan hozta létre regionális szolgáltatóközpontját Budapesten, ahol „faltól falig” kínál igény szerinti raklapmegoldásokat. A skandináv gyökerű vállalat nemzetközi szinten gondoskodik raklapok gyártásáról, rendelkezésre állásáról, továbbá azok újrafelhasználásáról is.

A PalletBiz célja, hogy tovább bővítse, valamint megszilárdítsa jelenlétét nemcsak az EMEA régióban, de azon kívül is. A PalletBiz 1998-ban kezdte meg működését Európában, és komoly növekedési pályára állt. A jelenleg 24 millió euró árbevételű cégcsoport éves növekedése eléri a 27%-ot (az iparági átlag 5% körüli), ötszáznál is több ügyfelet szolgál ki hét régióban, és gyorsan bővül a franchise hálózata is – mutatta be vállalatukat a konferencián Thomas Gents, aPalletBiz működtetési igazgatója.

A PalletBiz legújabb, Magyarországról induló befektetései Romániában és Dél-Afrikában valósulnak meg. Ezzel kapcsolatban Andre Kruger, a dél-afrikai régió vezetője elmondta, hogy a Dél-Afrika Ehlanzeni körzetében elindított fűrészüzem társadalmilag is kiemelt jelentőségű, ugyanis munkalehetőségeket teremt a helyi közösségek számára.

A Sebestyén Woodnál újrendszereket vezettek be,de az alapértékek maradtak

A PalletBiz magyarországi partnere a Sebestyén Wood. A családi vállalkozás 30 évvel ezelőtt kezdte meg működését évi 40 ezer darab szabványos, valamint 40 ezer darab egyutas raklap kézi gyártásával. Telephelyüket és a gyártástechnológiájukat folyamatosan fejlesztették, és 2017-re elértek odáig, hogy már a szegezést is automatizálták egy olyan speciális géppel, mely hazánkban elsőként náluk állt munkába – ismertette cégüket Sebestyén Gábor. A Sebestyén Wood ügyvezetője arról is beszámolt, hogy 2018-ban vette át édesapjától a céget: a generációváltást új rendszerek bevezetése és további gépesítés kísérte, de az alapértékek maradtak – hangsúlyozta a cégvezető.

Rosta Péter, Nagy Miklós, Thomas Gents, Zombori Lilla, Sebestyén Gábor
Rosta Péter, Nagy Miklós, Thomas Gents, Zombori Lilla, Sebestyén Gábor

Fa nyersanyag kizárólagmegbízható forrásból

Az iparágban kiemelt jelentőségű a fenntarthatósági szemlélet. A PalletBiz a folyamatokat és a raklapokat úgy tervezi, hogy azokat partnereik minél hatékonyabban és minél hosszabb ideig használhassák fel, az életciklusuk végén pedig megfelelő módon történjen az újrahasznosításuk.

A PalletBiz több helyi, faültetésre irányuló kezdeményezésben vesz részt, és a jövőben is kizárólag fenntartható és környezettudatos forrásokból szerzi be a szükséges fa nyersanyagot. „Vállalatunk emiatt döntött úgy 2012ben, hogy csatlakozik az FSC® tanúsítvánnyal rendelkező szervezetekhez, kiemelkedő példát mutatva ezzel a csomagolóipar számára. A PalletBiz teljes mértékben támogatja az FSC® (Erdők Gondokságának Tanácsa) misszióját: a világ erdőinek környezettudatos, a társadalom számára is előnyös és gazdaságilag fenntartható menedzsmentjének terjesztését. A vállalati kultúrában a fenntarthatóság mellett kiemelt figyelmet kapnak a kollégák is” – hangsúlyozta előadásában Zombori Lilla, a PalletBiz fenntarthatósági és franchising vezetője.

A raklapok történelmi háttere

A rakodólapok kezdeti konstrukcióit már az ókori Egyiptomban is használták, és azok nem is tértek el jelentősen a maiaktól. A raklapok ipari alkalmazása a 20. század elején kezdődött, és ekkor tűntek fel az első anyagmozgató gépek is – mondta előadásában Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) főtitkára. A hadiipar azonban a II. világháborúig nem igazán vett tudomást a rakodólapok és az anyagmozgató gépek jelentette előnyökről. A hatékony technika bevezetését a háborús helyzet, a katonai felszerelések és egyéb ellátmányok harctérre való gyors eljuttatása kényszerítette ki. Ettől kezdve számítjuk a rakodólapok robbanásszerű térnyerését, amely maga után vonta a csomagolástechnikai fejlesztések egész sorát.

A rakodólapok a szabványosítás, valamint a szigorú minőségellenőrzés eredményeként – mint megbízható eszközök – nélkülözhetetlenné és alternatíva nélkülivé váltak a belföldi, a kontinentális és a transzkontinentális szállítások esetében.

A rakodólapok térnyerése maga után vonta a csomagolástechnikai fejlesztések egész sorát: ilyen például az egységrakomány-képzés, a rögzítés anyagai, gépek-géprendszerek, robotok, számítástechnikai optimalizáló programok stb. innovációi. A rakodólapos egységrakományok teremtették meg a korszerű raktári és informatikai rendszereket, ezek révén pedig a termékek nyomon követése is egyszerűbbé vált.

farakás

Raklapok a formatervezésbenés a művészetben

A raklapokkal a belsőépítészetben, építészetben, bútortervezésben, kertépítésben, várostervezésben, közösségi terek műalkotásaiban is találkozhatunk. Rosta Péter, a Soproni Egyetem művésztanára elmondta, hogy egyetemükön a raklap szerepet kap diplomamunkák tárgyaként, faanyagtudományok alanyaként, de tantárgyi tematikákban, kurzusokban, kutatásokban és publikációkban is megjelenik.

A rendezvény végén a vendégek tehették fel kérdéseiket. Ezeket megválaszolva a PalletBiz képviselői elmondták, hogy nagy lehetőséget látnak a közép-kelet-európai régióban, amelyet üzletileg az „új Európának” tekintenek, nagy fejlődési potenciállal. Magyarország pedig különösen vonzó a PalletBiz számára, mint e terület növekedésének egyik regionális központja.

Szó esett arról is, hogy a raklap gyártása, logisztikája és újrafelhasználása mellett óriási jelentőségű a raklapok menedzsmentjével kapcsolatos üzleti tanácsadás. Ezzel abban segítik ügyfeleiket, hogy a raklapokhoz kapcsolódó költségeiket optimalizálják, hatékonyan biztosítják a raklapok rendelkezésre állását, ezzel együtt pedig a megszakítás nélküli folyamatosságot a raklapok körforgásában.

Összeállította: Csomor Zsolt