Swisslog raktári rendszerek Magyarországon

Az elmúlt években hazánkban is egyre gyorsabban terjednek a teljesen automatizált raktári technológiák, amelyek révén a készletgazdálkodás emberi beavatkozás és az ezzel járó hibázások, sérülések nélkül, alacsony operációs költségek mellett történik. Az automata raktári felrakógépek és szállítópályák egyik piacvezető gyártójának, a Swisslognak a termékei immár Magyarországon is elérhetők, a Gamma Digital Kft.-vel létrejött stratégiai együttműködésnek köszönhetően.

 

raktár polcrendszer magasraktár

 

Több mint fél évszázada az automata raktárak szolgálatában

A Swisslog egy svájci gyökerekkel rendelkező globális vállalat, amely adatközpontú, robotizált, innovatív logisztikai megoldások szállítására specializálódott, és elkötelezett amellett, hogy új irányokat mutasson a raktári automatizálás terén. Világszerte négy technológiai fejlesztőközpontja működik, amelynek köszönhetően kiterjedt, 10 termékcsoportból álló portfólióval rendelkezik.

Ezáltal teljes palettáját kínálja a raklapok és darabáruk robotizált mozgatásának, tárolásának és komissiózásának. Legrégebbi termékei, az 1969-ben piacra dobott Vectura felrakógépek több mint fél évszázada szolgálják a világ automata raktárait. A világszerte ismert és megbecsült, német gyökerű KUKA Csoport részeként, a Swisslog üzleti partnerei több mint 14 000 elkötelezett szakember kompetenciájára építhetnek szerte a világon. Több mint 100 év tapasztalattal és világszerte mintegy 2 000 sikeres projekttel a cégcsoport termékei és szolgáltatásai megfelelő biztosítékot nyújtanak ahhoz, hogy kategóriájukban a legjobb megoldásokat kapják a megrendelők.

 

Elsődleges szempont az innováció és a folyamatos fejlődés

A Swisslog világszerte szorosan együttműködik azokkal a rendszerintegrátorokkal, amelyek a logisztikai automatizálás terén rendelkeznek évtizedes helyi és regionális tapasztalatokkal. Magyarországi stratégiai partnere 2019 óta – másfél éves előkészítő fázist követően –a Gamma Digital Kft. A budapesti székhelyű, mintegy 150 főt – többségében villamosmérnököt – foglalkoztató vállalkozás tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, de gyökerei a szintén százéves múlttal rendelkező Gamma Művekhez nyúlnak vissza. A Swissloghoz hasonlóan a Gamma Digital számára is elsődleges szempont az innováció és a folyamatos fejlődés, hiszen az egyre gyorsabban változó világban az ügyfelek igényeit is egyre rugalmasabban kell kiszolgálni.

A Swisslog-Gamma stratégiai partnerség létrejöttében fontos szerepet játszott a Swisslog felrakógépeinek technológiai szintje, amelynek révén műszakilag kimagaslik versenytársai közül. A svédországi gyár innovatív megoldásainak köszönhetően a felrakógépek tömege, helyigénye, valamint energiaigénye is jóval alacsonyabb a piacon elérhető gépekénél. Ezen túlmenően olyan oltalom alatt álló megoldásokat is fel tudnak mutatni, mint például az ipari padló- és a magasépítésű állványrendszerek

elmozdulásaiból fakadó automatikus újrapozícionálás, aminek köszönhetően a felrakógépek még évtizedek múltán is olyan gyorsan és pontosan pozícionálnak, mint új korukban.
A svájci vállalat szempontjábólaz együttműködés kialakulásában ugyanilyen fontos szerepet játszott a Gamma Digital sokoldalú tapasztalata az ipari automatizálás terén, valamint egyedi fejlesztésű szoftverei, többek között az anyagáramlás vezérlő rendszer (MFCM), a raktármenedzsment rendszer (WMS), vagy a mindezekhez informatikai hátteret biztosító SCADA-rendszer. A szoftvercsomagokon túl pedig a budapesti cég villamos tervezői és kivitelezői tapasztalatai, amelyeket szinte az összes magyarországi gyógyszer- illetve autógyárban korábban már sikerrel bizonyított.

 

szállítópálya ajtó csarnok üzem raklap doboz
Szállítópálya-rendszer Szikszón

 

Bármilyen intralogisztikai igényre hatékony megoldás

A Swisslog szerteágazó termékportfóliója révén a Gamma Digital immár bármilyen intralogisztikai igényre hatékony és kipróbált megoldást tud nyújtani.

A teljesség igénye nélkül:

  • VECTURA raklapos felrakógépek, akár 45 méteres magasságig, -30 °C és + 50 °C közötti üzemi hőmérsékleten, akár két – egyenként1 200 kg tömegű – rakat egyidejű szállítására.
  • PROMOVE raklapos szállítópálya rendszerek, akár 1 500 kg tömegű rakatok szállítására, és bármilyen irányú mozgatására, bármilyen konfigurációban.
  • POWERSTORE raklapos shuttle rendszerek, automata csatornás raktárak kiszolgálására, amely nagy tárolási sűrűség és alacsony cikkszám esetén a legmegfelelőbb technológia.
  • TORNADO dobozos felrakógépek, ládák, kartonok vagy darabárú automatikus tárolására, akár dupla vagy négyszeres teherfelvevővel, akár 25 méteres magasságig.
  • QUICKMOVE dobozos vagy ládás szállítópálya-rendszer, amelynek moduljaival akár 50 kg tömegű kartonokat, ládákat vagy tálcákat lehet dinamikusan szállítani.
  • CYCLONE CARRIER shuttle rendszerek dobozok és ládák tárolására olyan raktárakban, ahol számít a sebesség. A nagy teljesítményű kiszolgálás és a magas redundancia révén óránként akár több ezer rakatot is meg lehet mozgatni.
  • AUTOSTORE rendszer, amely által egészen kis helyen, bármilyen alapterületen, a legnagyobb tárolási sűrűség mellett is gyorsan ki lehet szolgálni a rendeléseket, akár óránkénti 1 500 láda mozgatásával, legfeljebb 8 méter belmagasságig. A Swisslog az oltalom alatt álló Autostore-rendszer hivatalos beszállítója.

 

Hazai projektek

A Swisslog-Gamma együttműködéshez jó alapot biztosított, hogy a Svédországban gyártott felrakógépek közül korábban már több mint 50 darab lett üzembe helyezve több ütemben a Hankook rácalmási központi magasraktáraiban. Ugyanakkor a Gamma Digital is kivitelezett korábban automata magasraktárakat, főképp a magas minőségi elvárásokat támasztó gyógyszeripar számára, többek között az EGIS, a TEVA, a Richter Gedeon vagy a Pharmaswiss különböző telephelyein.

A stratégiai együttműködésnek hamar meg is lett a sikere, hiszen a Gamma Digital fővállalkozóként több kiváló hazai élelmiszeripari üzemben integrálta immár a Swisslog termékeit: a HELL Energy új, szikszói kávéüzemét Swisslog szállítópályák és raklapliftek kötik össze a központi logisztikai csarnokkal. Európa egyik legnagyobb kapacitású baromfivágó- és feldolgozó üzeme, a Master Good kisvárdai és petneházi telephelyén pedig egyszerre három automata magasraktár – közülük kettő fagyos – kivitelezése zajlik, összesen 7 darab Swisslog felrakógéppel és több száz méternyi, komplex raklapszállítópálya-rendszerekkel.

Összefoglalva elmondható, hogy mind a Swisslog, mind a Gamma Digital múltja és szakembergárdája megfelelő biztosíték ahhoz, hogy a raktárautomatizálás terén előremutató, hatékony és üzembiztos technológiákat és egyedi megoldásokat nyújtsanak magyarországi partnereiknek. Bármely iparágban, bármilyen intralogisztikai igényre.

 

Épülő magasraktár Petneházán
Épülő magasraktár Petneházán

 

Gamma Digital Kft.

 

automatizálás felrakodó intralogisztika logisztika raktár robot swisslog szállítópálya
.
.