fbpx

Swisslog raktári rendszerek Magyarországon

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 26.

Az elmúlt években hazánkban is egyre gyorsabban terjednek a teljesen automatizált raktári technológiák, amelyek révén a készletgazdálkodás emberi beavatkozás és az ezzel járó hibázások, sérülések nélkül, alacsony operációs költségek mellett történik. Az automata raktári felrakógépek és szállítópályák egyik piacvezető gyártójának, a Swisslognak a termékei immár Magyarországon is elérhetők, a Gamma Digital Kft.-vel létrejött stratégiai együttműködésnek köszönhetően.

 

raktár polcrendszer magasraktár

 

Több mint fél évszázada az automata raktárak szolgálatában

A Swisslog egy svájci gyökerekkel rendelkező globális vállalat, amely adatközpontú, robotizált, innovatív logisztikai megoldások szállítására specializálódott, és elkötelezett amellett, hogy új irányokat mutasson a raktári automatizálás terén. Világszerte négy technológiai fejlesztőközpontja működik, amelynek köszönhetően kiterjedt, 10 termékcsoportból álló portfólióval rendelkezik.

Ezáltal teljes palettáját kínálja a raklapok és darabáruk robotizált mozgatásának, tárolásának és komissiózásának. Legrégebbi termékei, az 1969-ben piacra dobott Vectura felrakógépek több mint fél évszázada szolgálják a világ automata raktárait. A világszerte ismert és megbecsült, német gyökerű KUKA Csoport részeként, a Swisslog üzleti partnerei több mint 14 000 elkötelezett szakember kompetenciájára építhetnek szerte a világon. Több mint 100 év tapasztalattal és világszerte mintegy 2 000 sikeres projekttel a cégcsoport termékei és szolgáltatásai megfelelő biztosítékot nyújtanak ahhoz, hogy kategóriájukban a legjobb megoldásokat kapják a megrendelők.

 

Elsődleges szempont az innováció és a folyamatos fejlődés

A Swisslog világszerte szorosan együttműködik azokkal a rendszerintegrátorokkal, amelyek a logisztikai automatizálás terén rendelkeznek évtizedes helyi és regionális tapasztalatokkal. Magyarországi stratégiai partnere 2019 óta – másfél éves előkészítő fázist követően –a Gamma Digital Kft. A budapesti székhelyű, mintegy 150 főt – többségében villamosmérnököt – foglalkoztató vállalkozás tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, de gyökerei a szintén százéves múlttal rendelkező Gamma Művekhez nyúlnak vissza. A Swissloghoz hasonlóan a Gamma Digital számára is elsődleges szempont az innováció és a folyamatos fejlődés, hiszen az egyre gyorsabban változó világban az ügyfelek igényeit is egyre rugalmasabban kell kiszolgálni.

A Swisslog-Gamma stratégiai partnerség létrejöttében fontos szerepet játszott a Swisslog felrakógépeinek technológiai szintje, amelynek révén műszakilag kimagaslik versenytársai közül. A svédországi gyár innovatív megoldásainak köszönhetően a felrakógépek tömege, helyigénye, valamint energiaigénye is jóval alacsonyabb a piacon elérhető gépekénél. Ezen túlmenően olyan oltalom alatt álló megoldásokat is fel tudnak mutatni, mint például az ipari padló- és a magasépítésű állványrendszerek

elmozdulásaiból fakadó automatikus újrapozícionálás, aminek köszönhetően a felrakógépek még évtizedek múltán is olyan gyorsan és pontosan pozícionálnak, mint új korukban.
A svájci vállalat szempontjábólaz együttműködés kialakulásában ugyanilyen fontos szerepet játszott a Gamma Digital sokoldalú tapasztalata az ipari automatizálás terén, valamint egyedi fejlesztésű szoftverei, többek között az anyagáramlás vezérlő rendszer (MFCM), a raktármenedzsment rendszer (WMS), vagy a mindezekhez informatikai hátteret biztosító SCADA-rendszer. A szoftvercsomagokon túl pedig a budapesti cég villamos tervezői és kivitelezői tapasztalatai, amelyeket szinte az összes magyarországi gyógyszer- illetve autógyárban korábban már sikerrel bizonyított.

 

szállítópálya ajtó csarnok üzem raklap doboz
Szállítópálya-rendszer Szikszón

 

Bármilyen intralogisztikai igényre hatékony megoldás

A Swisslog szerteágazó termékportfóliója révén a Gamma Digital immár bármilyen intralogisztikai igényre hatékony és kipróbált megoldást tud nyújtani.

A teljesség igénye nélkül:

  • VECTURA raklapos felrakógépek, akár 45 méteres magasságig, -30 °C és + 50 °C közötti üzemi hőmérsékleten, akár két – egyenként1 200 kg tömegű – rakat egyidejű szállítására.
  • PROMOVE raklapos szállítópálya rendszerek, akár 1 500 kg tömegű rakatok szállítására, és bármilyen irányú mozgatására, bármilyen konfigurációban.
  • POWERSTORE raklapos shuttle rendszerek, automata csatornás raktárak kiszolgálására, amely nagy tárolási sűrűség és alacsony cikkszám esetén a legmegfelelőbb technológia.
  • TORNADO dobozos felrakógépek, ládák, kartonok vagy darabárú automatikus tárolására, akár dupla vagy négyszeres teherfelvevővel, akár 25 méteres magasságig.
  • QUICKMOVE dobozos vagy ládás szállítópálya-rendszer, amelynek moduljaival akár 50 kg tömegű kartonokat, ládákat vagy tálcákat lehet dinamikusan szállítani.
  • CYCLONE CARRIER shuttle rendszerek dobozok és ládák tárolására olyan raktárakban, ahol számít a sebesség. A nagy teljesítményű kiszolgálás és a magas redundancia révén óránként akár több ezer rakatot is meg lehet mozgatni.
  • AUTOSTORE rendszer, amely által egészen kis helyen, bármilyen alapterületen, a legnagyobb tárolási sűrűség mellett is gyorsan ki lehet szolgálni a rendeléseket, akár óránkénti 1 500 láda mozgatásával, legfeljebb 8 méter belmagasságig. A Swisslog az oltalom alatt álló Autostore-rendszer hivatalos beszállítója.

 

Hazai projektek

A Swisslog-Gamma együttműködéshez jó alapot biztosított, hogy a Svédországban gyártott felrakógépek közül korábban már több mint 50 darab lett üzembe helyezve több ütemben a Hankook rácalmási központi magasraktáraiban. Ugyanakkor a Gamma Digital is kivitelezett korábban automata magasraktárakat, főképp a magas minőségi elvárásokat támasztó gyógyszeripar számára, többek között az EGIS, a TEVA, a Richter Gedeon vagy a Pharmaswiss különböző telephelyein.

A stratégiai együttműködésnek hamar meg is lett a sikere, hiszen a Gamma Digital fővállalkozóként több kiváló hazai élelmiszeripari üzemben integrálta immár a Swisslog termékeit: a HELL Energy új, szikszói kávéüzemét Swisslog szállítópályák és raklapliftek kötik össze a központi logisztikai csarnokkal. Európa egyik legnagyobb kapacitású baromfivágó- és feldolgozó üzeme, a Master Good kisvárdai és petneházi telephelyén pedig egyszerre három automata magasraktár – közülük kettő fagyos – kivitelezése zajlik, összesen 7 darab Swisslog felrakógéppel és több száz méternyi, komplex raklapszállítópálya-rendszerekkel.

Összefoglalva elmondható, hogy mind a Swisslog, mind a Gamma Digital múltja és szakembergárdája megfelelő biztosíték ahhoz, hogy a raktárautomatizálás terén előremutató, hatékony és üzembiztos technológiákat és egyedi megoldásokat nyújtsanak magyarországi partnereiknek. Bármely iparágban, bármilyen intralogisztikai igényre.

 

Épülő magasraktár Petneházán
Épülő magasraktár Petneházán

 

Gamma Digital Kft.