fbpx

Sokoldalú RFID-technológia a járműgyártásban

Írta: Kiss Bertalan - 2024 január 02.

Az RFID-címkék, az alkatrészek beszerzésétől kezdve, a végső összeszerelésig, a gyártásfolyamat folyamat több szakaszában is leolvashatók a gyártás integritásának és hatékonyságának garantálása érdekében. Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID-címkék és eszközök segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy elhelyezhető az azonosítani kívánt alkatrészben.

RFID azonosító címkék
RFID azonosító címkék, sokoldalúak, könnyen tárolhatók, kezelhetők

Folyamatos térhódítás

Amikor az emberek meghallják az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) kifejezést, általában a pénztárnál a „tap to pay” opcióban használt hitelkártyákra gondolnak. Ez valóban az RFID-technológia egyik alkalmazási területe, azonban számos más területen is széles körűen alkalmazhatók a legkülönbözőbb piaci szegmensekben.

Az RFID használatának egyik legmeghatározóbb piaci szegmense a ruhaipar, mert előnyei és költségmegtakarítása más azonosítási módszerekkel – például vonalkódokkal és QR-kódokkal – szemben már régóta bizonyított. Míg az UHF (ultra-nagyfrekvenciás) RFID-címkék használata a kiskereskedelmi csatornákban elterjedt, napjainkban egyre inkább teret hódítanak más iparágakban is, mint például az élelmiszeripar, az egészségügy, a mezőgazdaság és a járműgyártás. De említhetnénk akár a mezőgazdasági gépgyártást is.

Mielőtt tüzetesen megvizsgálnánk az RFID járműgyártásban történő lehetséges felhasználási módjaira, fontos megérteni az RFID-t és annak előnyeit.

Az RFID meghatározása, fajtái és előnyei

Az RFID-nek különböző típusai vannak, mint például az UHF, a HF (nagyfrekvenciás), az NFC (közeli térbeli kommunikáció) és az LF (alacsony frekvenciájú). Ebben a cikkben a passzív UHF RFID-re koncentrálunk, amely jellemzően a 865-928 MHz-es frekvenciasávban működik. Ezt RAIN RFID-nek is nevezik, és elsősorban készletellenőrzési- és nyomon követési alkalmazásokban használják, mivel nagyobb távolságból, akár 15 méterről is leolvasható.

Az RFID-címkék hordozóból, antennából és IC-ből (integrált áramkör) állnak, jellemzően öntapadós hátlappal és nyomtatható előlappal rendelkeznek, ha címke formájában használjuk.

Az RFID-címke leolvasásakor vagy más szóval „ébresztésekor” az olvasó/antenna rádióhullámok segítségével feszültség alá helyezi a címkét, és a címke visszaküldi az IC-n tárolt információkat. Az RFID fő előnyei a vonalkódokkal és a QR-kódokkal szemben a következők:

  • Nincs szükség látótávolságú (közeli) leolvasásra, így rugalmasan elhelyezhető az olvasó hardver, valamint maguk a címkék is a tárgyakon.
  • Egyszerre több címke is leolvasható, ami csökkenti az idő- és a munkaerő-szükségletet, ezáltal költségmegtakarítást és nagyobb pontosságot eredményez, vagy közben más feladatot végezhet a dolgozó.
  • Az RFID-címkék biztonsági funkciókkal és különböző méretű memóriával rendelkeznek, amelyek biztosítják, hogy a címke egyedi digitális identitását ne lehessen veszélyeztetni vagy lemásolni.
  • Az RFID-címkék címkeformátumban is készülhetnek, így a gyártási folyamat más szakaszaihoz szükséges vizuális adatokkal együtt vonalkód vagy QR-kód is hozzáadható.

Míg a leltárellenőrzés az RFID bevezetésének példaértékű felhasználási lehetősége a járműgyártásban, addig számos más alkalmazás lehetőség is létezik a járműgyártás terén, ahol az RFID egyértelmű előnyökkel jár.

1. Eszközök nyomon követése

A gyártási folyamat során használt gyártóberendezések, szerszámok és egyéb tárgyi eszközök, például a többször felhasználható szállítóládák, rekeszek vagy gitterboxok általában drágák és mobilak. Ezek az eszközök gyakran előfordulhat, hogy szándékosan vagy akaratlanul rossz helyre kerülnek, akár a gyártási helyiségen belül, akár a gyáron kívülre jutnak. Nemcsak idő- és munkaráfordítás ezen eszközök felkutatása, de ha lopásról van szó, további költségek merülnek fel a pótlásukkal kapcsolatban. Az RFID-címkékkel ellátott eszközök saját egyedi digitális identitással rendelkeznek. A megfelelő RFID-rendszerrel ezek az eszközök gyorsan és hatékonyan megtalálhatók, illetve megelőzhető, hogy akár rossz helyre szállítsák őket.

2. Gyártási hatékonyság és hibabiztonság

Az RFID egyik leggyorsabban növekvő alkalmazási területe a járműgyártás a minőségbiztosítás vagy a gyártási minőség. Vegyük például az RFID-címkék használatát az ülések alkatrészeinél. A beágyazott RFID-címkéket nemcsak a készletellenőrzéshez használható, hanem annak biztosítására is, hogy a megfelelő alkatrészek kerülnek beépítésre a tervezett összeállításban. Ha figyelembe vesszük az üléstípusok és felszereltségi szintek számát, el tudjuk képzelni, hogy a járműben használt, nem megfelelő alkatrészek javítására irányuló garanciális vagy még cégen belüli utómunkák, termelés-leállások, illetve visszahívások és milyen költségekkel járnak. Az RFID-címkék az összeszerelési folyamat több szakaszában is leolvashatók, hogy garantálják a gyártás integritást és hatékonyságot.

3. Hamisítás elleni védelem

A mai globális ellátási láncokat tekintve a hamisított alkatrészek értékesítése és beépítése sajnos hosszú évek óta általános probléma, nem beszélve veszélyeiről és a gyártók tetemes káráról. Bár ez az olyan iparágakban, mint a ruhaipar, egészségügy és a kozmetikumok, talán szembetűnőbb és a hírekben is gyakran szerepel, míg a járműgyártásban a nem engedélyezett helyettesítő alkatrészek használata biztonsági kockázatokhoz és visszahívásokhoz, potenciális peres eljárásokhoz és a márka hírnevének romlásához vezet.

Az RFID jelszavas védelmet, zárolást, titkosítást és blokklánc biztonsági intézkedéseket alkalmaz, hogy az információkat a lehető legbiztonságosabbá tegye más technológiákhoz, például a vonalkódokhoz és a nyomtatott információkhoz képest, amelyek könnyen másolhatók, sokszorosíthatók és mások által olvashatók.

Következtetés

Az RFID-technológia új korszakot nyit a járműgyártásban, amely a biztonságot és a hatékonyságot helyezi előtérbe. Az a tendencia, hogy az RFID-rendszereket a gyártás minden szakaszába integrálják, az alkatrészek beszerzésétől kezdve, a végső összeszerelésig, át fogja alakítani az iparág jövőjét. Ahogy a gyártók világszerte kihasználják az RFID-ben rejlő lehetőségeket, a járműminőség és minőségbiztosítás kétségtelenül új szintre emelkedik, megteremtve egy szorosabb, gyártástechnológiai kapcsolatot a különböző jármű- és gépgyártók, az on-road és off-road szegmens között.