fbpx

Sennebogen 821 E elektromos átrakógépek egy papírgyárban

Írta: Kiss Bertalan - 2024 január 01.

Az idiai Tamilnadu Newsprint & Papers Ltd, a bagasz alapú papír és csomagolópapír vezető gyártója összesen négy új, fix telepítésű, elektromos üzemű Sennebogen 821 E átrakodó gépet szerzett be, a fa alapanyagok költséghatékony és környezetbarát rakodásához.

Nagyarányú fejlesztés

Az 1985-ben alapított vállalat évi 90.000 tonnáról 400.000 tonnára növelte termelési kapacitását, és csak az újonnan épített üzemben évente 200.000 tonna kiváló minőségű csomagolópapírt állít elő. A cég teljes bagasz-alapú papír- és a combo furnish csomagoló karton gyártásának, éves termelési kapacitása elér a 600.000 tonnát. Jelenleg mintegy 2000 embernek adnak munkát.

A vállalat egy cementgyárat is üzemeltet, amely napi 900 t cementet állít elő a papírgyár szilárd hulladékából, és FSC, FM, GreenCo és ISO tanúsítványokkal rendelkező, vezető bagasz alapú papírgyártóként elismert.

Az új gyáregységhez négy új, elektromos üzemű átrakodó gépet is beszereztek. A Sennebogen 821 E gépek egyenként 11 m-es gémkinyúlással és 0,7 m²-es fakitermelő markoló szerelékkel rendelkeznek és naponta legalább 16 órán keresztül üzemelnek, trópusi klímán, naponta 500-950 tonna rönkfa berakodásával a feldolgozó gépsorokra.

Az elektromos üzemű gépek nullemisszióval, csekély zajszinttel és minimális rezonanciával működnek. Tovább, nem kell tankolni, minimális a karbantartási igény, ezért sokkal költséghatékonyabbak is, a minimális állásidők miatt.

A gépek emelhető fülkéje minden rakodási műveletnél a legjobb kilátást nyújtja a munkafolyamatokra.

Nagy teljesítmény és munkakomfort, szélsőséges körülmények között

A fő összetevőn, a bagaszon kívül a kitermelt fa is fontos nyersanyag a TNPL papírgyártásában. A teherautókkal beszállított rönkök kirakodása egy fémléces szállítószalagra rakodják, amely a nyersanyagot az aprítógépbe juttatja. Ez gyorsaságot és hatékonyságot igényel, hogy a teherautók minél kevesebbet várakozzanak és a gépsor kihasználtsága is folyamatos legyen. A gépek naponta legalább 16 órát dolgoznak, +37-40°C-os hőmérséklet és átlagban 57%-os páratartalom mellett, 500-950 tonna rönköt mozgatnak meg.

A négy 821 E típusú gép optimális választásnak bizonyult, kapacitás, teljesítmény és üzemeltetési költségek tekintetében. Továbbá könnyű a karbantartás és szükség esetén a rakodószerelékek szintén könnyen cserélhetők.