fbpx

No time to waste

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 28.

Napjainkban egyre nagyobb nehézséget jelent a felhasznált csomagolószer jelenléte mind a mezőgazdaságban, mind az ipar különböző területein.

A kiürült műanyagzsákokkal, big-bag szövetkonténerekkel sok esetben nem tud mit kezdeni a felhasználó. Az összegyűjtéssel járó kellemetlenség – bálázás, tárolás, központi telephelyre való visszajuttatás – az esetek túlnyomó részében problémát jelent, de a hasznosítás és a megsemmisítés is különös teherrel és extra költséggel nehezedik a hazai mezőgazdaság és ipar különböző szereplőire.

Török Judit, az LC Packaging igazgatója és Kovács-Krassói Norbert regionális FIBC igazgató

A fenti problémát felismerve az LC Packaging első alkalommal rendezett kerekasztal-beszélgetést partnerei számára. A workshop célja elsődlegesen az igények felmérése és csoportosítása volt. Számos esetben tapasztalható, hogy még az azonos piaci területről érkező ügyfelek esetében sem azonosak a használt csomagolóanyagok összegyűjtésével, tárolásával, hasznosításával kapcsolatos kihívások és elvárások. A résztvevő partnerek a takarmány- és a nehézipar, a műtrágya és a vetőmag lecsomagolásából származó műanyag „hulladék” további sorsát vitatták meg, így alapvetően háromféle piaci szegmensről érkező igényt sikerült csoportosítani. Az derült ki, hogy alapvetően mindenki szeretné betartani a törvényi kötelezettségeket, igazolható módon eleget téve azoknak. Világossá vált, hogy számos esetben nem az anyagiak hiánya, illetve szűkössége szab határt a „hulladék” visszagyűjtésének, hanem a – jelenleg ismert – hasznosító társaságok befogadó-kapacitása. Továbbhaladva azonban felszínre került olyan igény is, miszerint érdemes lenne nyomon követni a csomagolásból fakadó műanyag „hulladék” további sorsát. Ebben gyártóként az LC Packaging teljes támogatást biztosít ügyfelei számára. Többféle megoldás mutatkozik e téren, a csomagolóanyag – tisztítás utáni – ismételt felhasználásával a termékútlevél bevezetésével, az egységesített, egynemű anyagok felhasználásával nagy lépést tehetünk a körforgásos gazdaság szélesebb körben való megvalósítására, így környezetünk zöldebbé tételére.

Az LC Packaging fenntarthatóság területén tett erőfeszítéseit arany fokozattal díjazta az EcoVadis.

Számos nyitott kérdés maradt lezáratlan, így mindenképpen lesz folytatása a párbeszédnek, bevonva a különböző hasznosító társaságok szereplőit. Az LC Packaging határozott célja, hogy közvetlen kapcsolat alakuljon ki a csomagolóanyag felhasználói és azok összegyűjtői, hasznosítói vagy megsemmisítői között.