fbpx

Múzeum az egyszer használatos csomagolások száműzésére

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 08.

A műanyag szemétnek emeltek múzeumot Indonéziában. Az intézménnyel a tengereket egyre nagyobb mértékben beborító műanyag szemétre kívánják felhívni a figyelmet. A létrehozó környezetvédők célja meggyőzni az embereket, hogy mondjanak le az egyszer használatos csomagolásokról, zacskókról, palackokról

 

Több mint 10 ezer műanyag szemétből készült

A Jáva szigetének keleti részén lévő Gresik városában három hónap alatt hozták létre azt a kültéri kiállítást, amely több mint 10 ezer műanyag szemétből készült. Mindegyik darabot szennyezett folyókból és strandokról gyűjtötték össze.

 

tenger óceán part emberek szemét
Kép forrása: Kevin O’Brien, PMDP

 

A kiállítás központi eleme a Dewi Sri (Shridevi) nevű szobor, amely a jávaiak által tisztelt jómód istennőjét ábrázolja. Hosszú szoknyája háztartási termékek egyszer használatos tasakjaiból áll.

A műanyag különösen akut problémának számít Indonéziában – olvasható az origo.hu oldalon. A szigetország második helyen áll Kína mögött az óceánba kerülő szemét mennyiségét tekintve. A Fülöp-szigetekkel és Vietnammal együtt a négy ország felelős az óceánban lévő műanyag szemét több mint feléért.

Indonéziában próbálkoznak a műanyag csomagolás korlátozásával, az intézkedések egyelőre vegyes eredményeket hoztak.