fbpx

Nagy soproni siker a világ csomagolástervezői versenyén

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 28.

Az egyetem gyakorlat- és piacorientált tematikájú képzése megmutatta az erényeit a WPO diák tehetségkutató megmérettetésén.

Antal Natália
Antal Natália papíriszap-dobozosnapszemüveg-csomagolásterve elismerő díszoklevelet kapott a WPO Award Student zsűrijétől – Magyarországon ez az első ilyen elismerés

10 elismerés a soproni oktatásnak

Nemrég tették közzé a World Packaging Organization WorldStar Student egyetemek közötti nemzetközi csomagolási verseny 2022-es végeredményét. Ebben kiemelkedő eredményességet tanúsítottak a Soproni Egyetem (SoE) Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói, akik nem kevesebb mint 10 elismerő oklevéllel gazdagították az intézmény eddig sem csekély gyűjteményét. Elismerő oklevelet kapott Macher Bánk*, Belme Bernadett*, Lévai Dorka Letícia*, Kiss Ágnes*, Nagy Zalán, Hujbert Eszter*, Képíró Imre Ádám, Bata Viktória* és Hergovics Luca (* – Bánkkal e számunkban, a többi *-gal jelölt alkotóval korábbi lapszámainkban készítettünk részletes portrét és témabemutató interjút; lásd a névkeresőben a transpack.hu oldalon!).

Mellettük elismerő díszoklevelet kapott Antal Natália formatervező hallgató, ugyancsak a SoE hallgatója. Ezt a díjat a világverseny első tíz legtöbb bírálóbizottsági pontot nyert pályaműve kapja. – Számunkra ez az elismerés különösen azért fontos, mert magyar egyetemi hallgató ilyen díjat még nem nyert – kommentálta a világszervezet díját Rosta Péter, az egyetem csomagolástervezés oktatója.

Piacképes tudás kell

A SoE egyetem művésztanára maga is grafikus, húsz éve dolgozik a felsőoktatásban az eredeti hivatása mellett. – A tanári pályámon mindig azt tartottam szem előtt, hogy a hallgatók ne csak az elméleti, esztétikai, művészettörténeti és technikai tudást kapjanak. Elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy olyan ismeretekre, jártasságra, gyakorlati tájékozottságra tegyenek szert, amivel valós piaci körülmények között, a való életben tudják kamatoztatni a tudásukat – hangsúlyozza Rosta Péter.

A SoE csomagolástervezői képzése három évvel ezelőtt indult új alapokra helyezve. Minden évfolyam a napi életből, a bolti kereskedelemből, a hazai ipar, nyomda- és könnyűipar termékeit tárgyul választó munkafeladatokkal dolgozik. – Nagyon hasznos a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség közreműködése ebben a küldetésben. A CSAOSZ a Hungaropack Studenttel nemcsak a hallgatók ambícióit mozgatja meg, hanem teret biztosít a kreativitásnak is. Az egyetemi oktatás szigorú kereteket ad a feladatok megválasztása terén – ez a versenyteret nyújt a szabad tervezésnek, témaválasztásnak, emellett országos és világszintű megmérettetés hallgatóinknak.

Rosta Péter
Rosta Péter, az egyetem csomagolástervezés oktatója, művésztanár, grafikus

Hujbert Eszter fülhallgató-csomagolása

Bata Viktória motorolaj-csomagolása
Bata Viktória motorolaj-csomagolása

Nagy Zalán zsebben hordható fogkefe- és fogkrém-csomagolása
Nagy Zalán zsebben hordható fogkefe- és fogkrém-csomagolása

Viszontlátják a munkáikat

Az egyetem felfogása szerint az oktatásnak a ma gazdasági, fogyasztói világ időszerű kérdéseit kell szem előtt tartania. A csomagolás maga is termék! Ha világszínvonalú terméket állít elő a magyar ipar, akkor világszínvonalú csomagolásba kell kerülnie. Ez önálló érték, aminek áruvédelmi, tájékoztatási, esztétikai és marketing funkciója is van: e nélkül nem működhet a modern kereskedelem és vevőkiszolgálás – fejti ki gondolatait a művésztanár. Rosta Péter úgy véli, a hallgatókat nemcsak a hazai és nemzetközi megméretés vonzza, hanem önmagában az is motiváló, hogy a fiatalok már egyetemi polgárként gyakorlati feladatokkal dolgozzanak, hogy amikor kikerülnek a munkaerőpiacra, a boltokban találkozhatnak megvalósult terveikkel…

Belme Bernadett kávécsomagolása
Belme Bernadett kávécsomagolása

Lévai Letícia csomagolása
Lévai Letícia a prémium-áras, különleges fűszergomba-őrleményeknek tervezett olyan csomagolást, amely küllemében is a prémium termékek körébe emeli őket

Környezetérzékeny alkotók

Tavaly egyébként hazánkban is rekordszámú nevezés érkezett a Csomagolási Világszövetség WorldStar Student elnevezésű csomagolástervezési világversenybe tagozódó Hungaropack Studentre. A minden évben több egyetemi vagy más, felsőfokú oktatásban részt vevő hallgató érdeklődését vonzó versenyre öt szakmai képző műhelyből (a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézete, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának Alkalmazott Művészeti Intézete, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara, valamint a Corvin Rajziskola) összesen 63 hallgató küldött be pályaműveket. Mint anno lapunk is megírta, a pályaművek közös vonása, hogy gyakran nemcsak a jelenleg hozzáférhető csomagolási megoldások praktikusabb, kisebb és esztétikusabb variánsait dolgozták ki a fiatalok. Ma már ugyanilyen fontos és közös elem az is, hogy a csomagolások mind kevesebb fajta anyag felhasználásával készülnek, azaz környezetkímélőbbek, hatékonyabban reciklálhatók, fenntarthatóbbak, logisztikailag hatékonyabbak. A WPO-n az SoE mellett méltatták az Óbudai Egyetem és a Corvin Rajziskola 2-2, illetve Metropolitan Egyetem4 hallgatójának pályaműveit is.

Kohout Zoltán