fbpx

Csomagolás: kötelező haladási irány a jogszabályok mentén

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 01.

A jogszabályközpontú konferencia – ezzel a sokat sejtető jelmondattal hirdette tavaszi konferenciáját a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ).

Több jogszabály, többletterhek

A szakmai szervezet találkozója a csomagolóipart – csomagolóanyagokat, -szereket, logisztikai rendszereket – érintő, az utóbbi években megjelent európai uniós és hazai előírásokra, jogszabályokra reagál elsősorban. A program kitért a CSAOSZ által lefedett szakterület szempontjából fontos 2023-as és 2024-es várható rendszerszintű változásaira. Mint ismeretes, a hazai hulladékgazdálkodás koncessziós formába alakul át, és a csomagolások környezetvédelmi „adóztatása” is megváltozik. Mindeközben a folyamatban új szereplő, a koncesszor jelenik meg, és módosul a NAV szerepe is.

Miközben megmarad – zöldadó jelleggel – a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás, belép mellé – párhuzamos rendelkezésként – a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere is. Habár a vonatkozó jogszabályokat teljes körűen még mindig nem fogadták el, a jelenleg ismert szabályozástervezetekből az már biztosan megállapítható, hogy azok jelentős többletterhet rónak majd a kötelezettekre.

E két, párhuzamosan futó modell 2023. július 1-i határidővel kell induljon. A felkészülési idő egyre fogy. Ugyancsak nincs messze a jövő évkezdet: 2024. január 1., amikor az egyes italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere is fel kell álljon. Ez nemcsak az érintett italcsomagolásokat előállítóknak, forgalomba hozóknak jelent megoldandó új feladatokat, hanem a kereskedelemnek is. Sőt, magánemberként magunknak „lelkileg” kell felkészülnünk a visszaváltási díj vásárlási számláinkban való megjelenésére – amit persze visszakaphatunk.

Körforgásos gazdaság, EU-s irányelvek, jogértelmezések

A körforgásos gazdaság erősítése és a hulladékok mérséklése érdekében az Európai Bizottság az újrahasznosított anyagok – köztük a műanyagok – élelmiszer-csomagoló anyagokba (food contact) való ismételt felhasználását ki kívánja szélesíteni. Ez sok más szempont mellett élelmiszerbiztonsági aggályokat és új hulladékhasznosítási technológiai kötelezettségeket vet fel. Azért, hogy a csomagolások környezetvédelmi szabályozása tagországi szinten egységessé váljon, a jelenleg irányelvként funkcionáló, a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv rövidesen rendeleti formát kap. Ez pedig közvetlenül, nemzeti „sajátosságok” nélkül alkalmazandó jogi forma. Sok feladat áll tehát előttünk, amire a felkészülést mielőbb meg kell kezdenünk – figyelmeztet a CSAOSZ közleménye, hozzátéve, hogy a tavaszi szakmai tanácskozáson a felkészült előadók egyedülálló módon, szakmai értelmezéssel dolgozzák fel a közeli jövő teendőit. Ezzel a részvétel mind a vállalatvezetők, mind a szakterület felelősei számára nélkülözhetetlen.

A konferencián szó volt az új alapokra helyezett hazai hulladékgazdálkodás állapotairól, az intézményi hulladékkezelésben beállt változásokról, a tervezett kötelező visszaváltási rendszerről. Ugyancsak fontos témaként szerepelt a környezetvédelmi termékdíj törvény változásainak és a kiterjesztett gyártói felelősségről szóló kormányrendelet-tervezet, illetve a csomagolási és csomagolási hulladék rendelettervezet bemutatása.

Kohout Zoltán