fbpx

A nehézségek ellenére töretlen a logisztika megújulása

Írta: Csomor Zsolt - 2023 március 01.

Nemcsak a nemzetközi, de a hazai logisztikai szektort is a folyamatos innováció jellemzi. aminek idáig még az orosz-ukrán háborús konfliktus, valamint a kimagasló inflációs adatok sem szabtak gátat. A folyamatos megújulás szerves részét képezik a tárgyi eszközöket és az emberi erőforrást érintő fejlesztések is.

A kihívások ellenére fejlődések sora tapasztalható

A 2022-es év a kihívások éve volt. Még a koronavírus-járvány javában éreztette hatását a hazai és a nemzetközi logisztikában is, amikor 1 éve új szakaszába lépett az orosz-ukrán konfliktus. Ez természetesen nagy hatással volt a logisztikai szereplőkre is, hiszen ezt követően a növekvő infláció és a rekordokat döntögető energiaárak újabb komoly nehézségek elé állították a szektort – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

Mindezek ellenére 2022-ben rekordszámú befektetés érkezett Magyarországra. Ezenfelül számos fejlesztés is megvalósult, amelyeknek köszönhetően új lehetőségek is megnyíltak hazánkban.

Dr. Doór Zoltán
Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke

Nemcsak a kihívások és krízisek, de egyúttal az ipar 4.0 korszakát is éljük. Az innovációknak, valamint a jelentős beruházásoknak köszönhetően így a logisztikai szereplők nemcsak lineáris, hanem exponenciális növekedése sem ritka. A befektetéseknek köszönhetően a jelentős logisztikai munkaerőfejlesztések sem ritkák, ezekhez pedig elengedhetetlen a képzett magyar munkaerő megléte is – hangsúlyozta Dr. Doór Zoltán.

Logisztikai képzések számos helyszínen, online is

„Milliárdos nagyságrendű logisztikai beruházások sora valósult meg tavaly. Erre az idei, valamint az elkövetkező években is lehet számítani. Aki ma ezt felismeri és fejleszti logisztikai ismereteit, versenyelőnyre tehet szert. Ez is olyan terület, ahol már jelenleg is több pozícióban jelentős béreket lehet keresni, így a megélhetés hosszútávon biztosítottá válhat. Emellett a közeljövőben több ezer új, a logisztikával kapcsolatos további munkahely is létrejöhet, tehát meggondolandó befektetés – hangsúlyozta az MLE elnöke.

Több közép- és felsőoktatási intézményben, valamint tréningen és tanfolyamon is szerezhetünk ehhez kapcsolódóan friss ismereteket, ráadásul már akár online formában is. Felsőoktatásban felsőoktatási szakképzéseken, alap- és mesterképzéseken úgyszintén. Jó példa lehet erre a kereskedelem és marketing szak, ahol jellemzően van logisztika specializáció is, de megtalálható a logisztikai mérnöki képzés szintén a repertoárban. Aki pedig más, de mégis naprakész tudást szeretne magáénak tudni, azok olyan nemzetközi szinten is megbecsült kurzusok közül is választanak, mint amilyen a Felsőfokú Logisztikai Menedzser, melyre több száz fős évente az érdeklődés.

„A Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzés sikerét alátámasztja, hogy már több évtizedes múlttal, valamint több ezer ezt elvégző hallgatóval rendelkezik. Tavaly is nagyjából 400 diák abszolválta a tanfolyamot” – emelte ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

ábra
Képek forrása: KRPR.hu

A sikeres együttműködések is fontosak

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) tavaly elsők között csatlakozott a nyílt tudomány (open science) kezdeményezéshez. Ez az átláthatóság és az együttműködés elvein alapul, mely a tudományos kommunikáció új nemzetközi megközelítése. A friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja, így a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával valósulhat meg. Emellett 2022-ben számos szakmai rendezvény is megvalósult, nemegy a Magyar Honvédséggel közös szervezésben, valamint több versenypiaci szereplő közreműködésével – olvasható az MLE sajtóközleményében.

„A logisztika fejlődéséhez, a szakismeretek megosztásához idén is szeretnénk magas színvonalon hozzájárulni. Ennek érdekében folyamatosak az együttműködések a szakma szereplőivel” – hívta fel a figyelmet a szervezet elnöke.

A közelmúltban például szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezetet tömörítő Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB), melynek a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) is tagja, valamint az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben. Emellett a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) folyamatosan nyitott a szakma fejlődését támogató további együttműködésekre is.