Egy pályamunka, ami a csomagolási versenyen is megállta a helyét

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 november 21.

A fogszabályozás napjainkra egyre elterjedtebb és elérhetőbb orvosi kezeléssé vált, azonban ezzel a fogszabályzó viselését megkönnyítő eszközök fejlődése nem tart lépést. Ez a piaci rés adta Bata Viktória, a Soproni Egyetem harmadéves tervezőgrafika szakos hallgatója számára az alapötletet, amellyel a Hungaropack Student 2022 megmérettetésére pályázott.

Fotó: Horváth-Bata Patrícia

„Számomra egyszerű volt a pályaválasztás”

Már kisgyerekként megmutatkozott a kreatív alkotás iránti érdeklődésem, az általános iskolai tanulmányaim során többször indultam rajzpályázatokon, rajzversenyeken, jellemzően eredményesen. Nem is volt kérdés számomra, hogy milyen területen tanuljak tovább. A zirci III. Béla Gimnázium, alkalmazott grafikai szakán tanultam tovább, és az ott eltöltött öt év alatt megismerkedhettem az alapvető sokszorosító eljárások technikáival, a számítógépes tervezéssel, valamint magasszintű rajz- és festésoktatást kaptunk. A gimnáziumban eltöltött éveim mindig is meghatározóak lesznek számomra, és ezt az iskolát tekintem alma materemnek.

Az érettségi utáni ötödévben a szabadabb órarend lehetővé tette, hogy munkát vállaljak. Pápán, egy grafikai stúdióban komoly szakmai tudást és tapasztalatot szereztem. Egy stúdióban a tervezés és a kivitelezés egy helyen történik, így egyszerű végig kísérni a különféle folyamatokat. Ennek lassan három éve, és szerencsére a tanulmányaim azóta is lehetővé teszik, hogy ott dolgozhassak.

Az alkalmazott grafikusképzés megszerzése után a Soproni Egyetemre jelentkeztem, ahol 2020-tól tervezőgrafika szakon folytatom tanulmányaimat. Az egyetem kiválasztásakor jelentős szerepet játszott a befogadó és családias hangulat, amelyet itt tapasztaltam, de a város szépsége is magával ragadott. Az AMI-ban már első félév során terveztünk csomagolásokat, és ez a szakirány egyre inkább felkeltette az érdeklődésemet.

Személyes tapasztalat adta az alapötletet

Rosta Péter tanár úrnak sokat köszönhetek, amiért a csomagolástervezésben szerzett tapasztalatait átadta. Általa ismerhettem meg a CSAOSZ Hungaropack Student csomagolástervezési versenyt is, amelyen nagy számmal indultunk az elmúlt két évben a csoporttársaimmal együtt. Idei pályamunkámban sokat segített a tanárúr, valamint Vas Patrik (korábban AMI-s formatervező szakos hallgató). Ezt a pályamunkát az ő segítségükkel dolgoztunk ki és valósítottunk meg.

Az alapötletet a saját tapasztalásom adta, hiszen jelenleg is fogszabályozót használok. Az üzletek polcain széles skálában találhatunk egyszerű fogtisztító eszközöket, de kimondottan fogszabályzóhoz valókat sajnos nem. Főként a kezelés retenciós – azaz helyben tartó, utókezelés – szakaszában szükséges, a jelenleg piacon kapható tartókra fért rá az újragondolás és a modernizálás. A jelenleg kapható fent említett eszközök legtöbbször nagyon feltűnő színekben, egyféle kialakításban kaphatók, ami nem illik mindenki stílusához, és így talán nem szívesen használják nyilvánosan sem.

Egyszerű letisztult,de mégis esztétikus

Az általunk megálmodott és megvalósított Smile in case retenciós készülék tokja egyszerű és letisztult formát kapott. Korosztálytól függetlenül könnyen azonosulhat vele bárki, hiszen a fogszabályozós kezelés már egyre népszerűbb felnőtt korban is, hála az esztétikus megoldásoknak. Továbbá nyilvános helyen sem vonzza magára a figyelmet: kellően elegáns, diszkrét, akár a napjaink mindennapos elektronikai eszközei.

A kialakítás megalkotásánál a legfőbb szempont – az esztétika mellett – természetesen a praktikusság volt. Élei lekerekítettek, mérete egy átlagos tenyérben tartva kényelmes, és könnyen tisztántartható. A termék kétfelé osztásának oka, hogy a felső és alsó helyben tartó készülék akár külön is elférhessen vagy azokat egy rekeszben tartva a másikban kisméretű tisztítóeszközöket is tarthatunk. Az elválasztást egy tükörrel oldottuk meg, hogy még kompaktabb segítőeszköze legyen a felhasználónak, és a mindennapokban szívesen vigye magával.

A záródás egyedi megoldását Patrik úgy kísérletezte ki, hogy a három rész egyenlő mértékben nyíljon. Kapott egy kis bemélyedést is, így nem okoz gondot a teljesen sima felületű tárgy nyitása vizes kézzel sem. A színek kiválasztásánál igyekeztem olyan választékot létrehozni, amelyből mindenki könnyen választhat magának. Készült időtálló fekete, elegáns kék, feminin világos rózsaszín és vidám pasztellsárga színű kollekció is.

dav_soft

Modern, egyben minimalista csomagolás

A csomagolás stílusának egyértelműen azt kellett közvetítenie, hogy ez egy modern, újszellemű termék, amely minimalista és praktikus egyben. Ezt egyszerű dizájnelemekkel, szín- és szimbólum rendszerekkel kommunikáltam. Formája és mérete tökéletesen illeszkedik a termékéhez, védi azt, és könnyen szállíthatóvá teszi. A doboz tetején lévő euro-lyuk segíti az üzletekben való kihelyezést a többi fogápolási termék között.

A részletek finomítása után az egyetemen 3D nyomtatási technológia segítségével készítettünk egy 1:1 arányú makettet a tokról. A kész termék kézben tartásakor elégedettek voltunk a prototípussal, így ezt küldtük a Hungaropack Student verseny szakmai zsűrijének.

A tervezés közben nagyon hozzám nőtt ez a projekt, így büszkeséggel és örömmel töltött el, hogy egy ilyen jelentős szakmai versenyen díjat is nyertünk vele. A jövőben is főként termék- és csomagolástervezéssel szeretnék foglalkozni, illetve márkaépítéssel. Ezek a területek érdekelnek leginkább komplexitásuk és a bennük rejlő nagy lehetőségek miatt.