fbpx

Mind több gyártó alkalmaz fóliázott papírcsomagolást

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 19.

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain fóliázott csomagolással, amivel jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék mennyisége. Azonban itt is akad egy kis bökkenő.

 

 

A gyártók előszeretettel cserélik le a műanyag tálcát olyanra, amit tisztán papírnak érzékelhet a vevő, azonban ezek általában műanyag fóliával bevont kartonok, írja a Die Welt.

Ha a papírt és a műanyagot úgy összedolgozzák, hogy az egységes anyagot alkot, akkor a kompozit kategóriába tartozik, amivel jelentősen csökken a felhasznált műanyag mennyisége. A papír és a műanyag fólia kompozit azonban gyakran csak nehezen szétválasztható, ráadásul a vásárló sokszor úgy gondolja, hogy kizárólag papírt tartalmaz. A gyártó olykor jelzi a csomagoláson, hogy kukába dobás előtt szétválasztandó, de közel sem mindem esetben.

A kompozit anyagok újrahasznosítása nem egyszerű. Egy német szakértő a Die Weltnek azt mondta, hogy a fóliával bevont papírt legjobb esetben is csak részben lehet újrahasznosítani, ráadásul külön berendezésekkel kezelhető, olvasható a g7.hu oldalán.

Kép forrása: Die Welt