fbpx

Az ALDI drasztikusan csökkenti a műanyag használatát az üzleteiben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 20.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. számos lépéssel kívánja csökkenteni a műanyag felhasználását üzleteiben, s 2025-től a saját márkás termékek esetében 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot használ.

 

A vállalat az újrahasznosítás világnapján bejelentette, hogy „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani” szlogen alatt futó intézkedéscsomagjának részeként 2025-re a saját márkás termékek esetében 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni.  Ugyanígy 2025-ig az áruházlánc 15%-kal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a 2020-as bázisévhez képest.

Az áruházlánc folyamatosan foglalkozik a fenntartható csomagolás témával. Az ALDI számos termék esetében a boltokba történő szállításkor már most is többnyire többször használatos ládákat alkalmaz, s a gyümölcsöt és zöldséget – amennyiben lehetséges – csomagolásmentesen kínálja. Ezzel párhuzamosan figyelembe veszi azt is, hogy mely élelmiszereket kell megvédeni a környezeti hatásoktól, hiszen csomagolás nélkül számos termék gyorsabban romlik, így növekedne az élelmiszerhulladék. Ezért a vállalat átfogó és valóban fenntartható megoldáson dolgozik. A diszkontlánc a textiltermékek esetében is törekszik a felhasznált csomagolóanyagok csökkentésére, azonban itt is fontos a termékek védelme a külső hatásoktól.

2018-ban hazánkban az ALDI számos intézkedést vezetett be a kevesebb csomagolóanyag felhasználása érdekében. Többször használatos dobozokat alkalmazva csak a zöldség-gyümölcs esetében 4000 tonnányi kartonpapírral kevesebbet vett igénybe a tavaly, mint egy évvel korábban. 2019 eleje óta a bio banán csomagolás nélkül érkezik az üzletekbe, ami mintegy 3,5 tonnányi műanyaghulladék csökkenést jelent éves szinten.

A műanyagok felhasználását csökkentő stratégia részeként az ALDI Magyarországon még 2019-ben kivezet a kínálatából számos, egyszer használatos műanyag terméket, mint a műanyag evőeszközöket, poharakat, tányérokat és szívószálakat. Emellett tervezi a műanyag fültisztító pálcika esetében a műanyag helyettesítését alternatív anyaggal.

Az „Azon melegében” látványpékségekből 2019. év végéig eltűnnek az egyszer használatos műanyag kesztyűk: a vásárlók fém fogóeszközzel vehetik le a termékeket a pultról. A fenti intézkedés következtében újabb mintegy 2,5 tonnányi mennyiséggel csökken majd az ALDI műanyag-felhasználása.