fbpx

Az Auchan hamarabb lépett

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 18.

Évről évre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem és a fenntartható élelmezés, amiben az élelmiszeriparnak és a kereskedelmi láncoknak is nagy a felelősségük. 2021-re várhatóan egész Európában, így Magyarországon is életbe lépnek a szabályozások, miszerint tilos az egyszer használatos műanyagok forgalmazása. Az Auchan Magyarország nem vár addig, már megkezdte ezek kivonását a termékkínálatából.

 

Egyre növekvő fogyasztói igény, hogy fenntarthatóan vásárolhassunk, és minél több környezetbarát cikket vihessünk haza. A felmérések szerint évente körülbelül 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termelünk világszerte, aminek mindössze 16 százalékát hasznosítjuk újra.

Az Auchan Magyarország már az európai korlátozások bevezetése előtt konkrét lépéseket tesz, mivel felelős vállalatként kötelességének érzi az aktív és példamutató szerepvállalást, hanem azért is, mert a járványhelyzetben a védőeszközök, előre csomagolt termékek miatt szükségszerűen megnövekedett a műanyaghasználat.

A fertőzésveszély miatt ezekről egyelőre nehezen lehet lemondani, ezért az áruházlánc úgy döntött, hogy még a törvényi szabályozás életbe lépése előtt azokat a műanyagtermékeket vonja ki a kínálatából, amelyek egyszer használatosak, és nem játszanak szerepet a járvány elleni védekezésben.

Áprilistól kivezetik az áruházakból a műanyag tányérokat, szívószálakat, fültisztító pálcikákat, helyettük olyan környezetbarát alternatívákat kínálnak, amelyek például fából, papírból, cukornádból vagy bambuszból készülnek. Az új, környezetbarát választék már a polcokon van, olvasható az áruházlánc közleményében. A váltást áruházi dekoráció is népszerűsíti, hiszen a jövőben ez lesz az állandó kínálat. A csomagolás is tükrözni fogja a fenntarthatóságot, ezzel is segítve a fogyasztók eligazodását a termékek között. A műanyagból készült régi készlet teljes kikopása május végére várható, az áruházak addig is a kiárusítást külön kihelyezéssel valósítják meg.

Az áruházlánc egyébként már tavaly decemberben is komoly lépéseket tett, ilyen volt a magyarországi piacon elsőként alkalmazott bevásárló kartondoboz is, ami otthoni tárolásra is praktikus megoldás lehet. Ezenkívül az Auchan idén több egyszer használatos bevásárlótáskát is kivont a forgalomból, amelyeket környezetbarát papír, szövött, illetve 100%-ban lebomló, házilag is komposztálható táskákra cserélt le.

Kép forrása: Auchan