fbpx

UIC/EUR rakodólapok Magyarországon és az Európai Unióban

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 18.

A megújuló, fa alapanyagból készülő, könnyen javítható és egymással csereképes rakodólapok meghatározó szerepet játszanak Magyarország, valamint az Európai Unió szállítási és ellátási rendszerében. Az 1964-től gyártott termék éves kibocsájtása Európában meghaladja a 100 milliós darabszámot.

Magyarországon a MÁV-REC Kft. 2004 óta végzi az UIC/EUR rakodólapok ellenőrzését, s e tevékenységét 2009-ben Románia területére is kiterjesztette. A szabvány által megkövetelt minőség biztosításához szükséges ellenőrző tevékenységnek szigorú keretet ad a nemzetközi szinten is elfogadott MSZ EN ISO/IEC 17 020:2012 szerinti (NAH) akkreditáció. Ezzel az akkreditációjával a MÁV-REC Kft. a régió egyetlen, rakodólapok ellenőrzésére specializálódott minőségellenőrző szervezete.

A cég munkájának köszönhetően az üzemszerűen működő, engedély nélküli gyártás megszűnt. Az ellenőrző szervezet erőfeszítéseinek köszönhetően ez a csomagolóeszköz a legmagasabb minőségű termék a piacon. A magyar rakodólapokat Európa-szerte szívesen alkalmazzák a felhasználók. Ma Magyarországon hozzávetőleg 5,5 millió UIC/EUR rakodólapot gyártanak és javítanak évente. A hazai piacon ez a csomagolóeszköz találkozik leginkább a felhasználói igényekkel, kiállva az idő próbáját. A MÁV-REC Kft. ingyenes helyszíni oktatással, szakmai tanácsadással segíti a felhasználókat, a – nyitott pool jelentette – szabadon használható csererendszer gördülékeny működtetésében. Cél a partnerek támogatása, az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolása. A felhasználói konzultációk lehetőséget nyújtanak a készletek állapotának felmérésére is, mellyel átfogó kép vázolható fel a rakodólapok minőségéről, és lehetőség nyílik a beavatkozásra minden olyan esetben, ami veszélyeztetheti a rakodólapok szabványban előírt műszaki színvonalát. Emellett jelenlétet biztosít a kereskedői telephelyeken, és ellátja a piac felügyeletét annak érdekében, hogy engedéllyel nem rendelkező üzemek működése ne tudjon beindulni.

A cég honlapja tájékoztatást ad az aktuális hírekről, valamint az engedéllyel rendelkezők hivatalos listájáról is.

www.mavrec.hu