fbpx

Műanyaghulladék hasznosításról elsőkézből

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 26.

A hulladék-újrahasznosítással foglalkozó Everplast Zrt vezetői közel 20 éves szakmai múltra tekintenek vissza a műanyaghulladék-hasznosítás, regranulátum-és darálék-előállítás, illetve a fóliafúvás területén. A cég története 1995-ben kezdődött a fővároshoz közeli Csömörön, 100%-ban magyar tulajdonú vállalatként. A cég elődje az elmúlt másfél évtized során számos szakmai elismerést harcolt ki magának, és helyet kapott a legjobbak között. A magánkézben lévő Kft. tulajdonosa 2010-ben döntött úgy, hogy tovább növeli érdekeltségüket a műanyag iparban, melyhez létrehozott egy új hasznosító üzemet a Veszprém megyei Sümegen, és ezzel megalapították az Everplast Zrt.-t. A csömöri székhely továbbra is fontos szerepet tölt be a vállalat életében, azonban a termelési hangsúlyt áthelyezték Sümegre. A PE-fóliahulladék hasznosítása 2011-ben indult el az első regranulálósor üzembe helyezését követően havi 250 tonnás kapacitással. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően, egy új válogatószalag és egy új mosórendszer működésbe állításával, 2011 októberében a kezdeti termelést a cég megduplázta havi 500 tonna mennyiségre. 

 

A fejlődés és a beruházások továbbra sem fejeződtek be, így 2013 második felében már közel havi 1000 tonna regranulátumot gyártunk. A mennyiség mellett azonban igen nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre és a megbízhatóságra is. Ezt bizonyítja, hogy a szakma csúcsának számító EREMA granuláló gépeket használunk, és saját laboratóriumunk ellenőrzi a gyártásból származó terméket.
Elkötelezettek vagyunk az irányban, hogy az Unióban elfogadott kiváló minőségű termékeket gyártsunk, amihez ISO 9001/14001 minősítéssel is rendelkezünk. Környezettudatos gondolkodásunk révén jelentősen csökkenhet a hulladéklerakókba kerülő fólia hulladékok mennyisége.

– Milyen alapanyagokból dolgozik az Everplast Zrt.?

Elsősorban PE-fóliát hasznosítunk közel 1000 tonna hó mennyiségben. Nagy része csomagolási hulladék, ami ipari és lakossági begyűjtésből származik. De technológiai hulladékot is átveszünk, illetve a mezőgazdasági fólia irányába is tettünk jelentős lépéseket az országban egyedül álló módon.

A folyamatos termelés érdekében közel 3000 tonnás raktárkészlettel rendelkezünk.

– Mi jellemzi az értékesítést?

A cég fennállása óta értékesítési problémánk nincs köszönhető a folyamatosan jó minőségnek és a vevőorientált kiszolgálásnak, melyet segít a saját tehergépkocsi park is.

Termelésünk 80%-a export 20%-a belföldi piacra kerül értékesítésre. A termelésünket megrendelésre gyártjuk, vevői igényekhez igazítva, előre 1-2 hónapos lekötés jellemző, de van olyan vevőnk, aki az év első felében december 3. hetéig megrendelte a vásárolni kívánt mennyiséget.

– Mi jellemezte a 2013-as évet?

A megkezdett beruházásokat fejeztük be.

Idén kapcsolódott be a termelésbe egy újabb mosórendszer, továbbá egy EREMA 1512 TVE plus típusú regranuláló extruder és több kisebb értékű termelési eszköz.

Az év II. felére a konszolidáció a jellemző, erőforrásaink összehangolása, optimalizálása és egy új térbeton kialakítására került sor tárolókapacitás bővítésére.

– Milyen fejlesztések várhatóak 2014-re?

Több pályázatot is nyújtottunk be technológiakorszerűsítésre, továbbá esetleges gépberuházások lehetősége is felmerült.

– Ki keresse az Everplast Zrt-t?

Mindenki, akinek hasznosítható műanyaghulladéka van, illetve aki regranulátumot használ.

 

Műanyag újrahasznosítás

 

Everplast Zrt.

Tel.: +36-87-350-400

E-mail: [email protected]

Web: www.everplastzrt.hu

 

Telephely: 8330 Sümeg, Eitner u. 03/23 hrsz.