fbpx

Ez a csomagolás nem csak véd és üzenetet hordoz…

Írta: Csomor Zsolt - 2022 szeptember 03.

Csehországban is életbe lépett az egyszer használatos műanyag csomagolások tiltása. Cseh tudósok nem a gyorsan lebomló alternatívákban látják a megoldást, inkább az ehető változatban.

Mint a leszívott műanyagburok

A cseh szenátus augusztus elején fogadta el azt a szabályozást, amely tiltja az egyszer használatos műanyagok használatát. Az új regula ősztől lépett életbe. A legismertebb tiltott eszközök az eldobható műanyag evőeszközök.

csomagolás kanál csomagolás zöldség kukorica paprika brokkoli zöldbab
A kép csak illusztráció Forrás: GoGoGo.hu

A Brnó város Mendel Egyetemén működő élelmiszer-technológiai intézet kutatói abban látják a megoldást, hogy ehető csomagolást fejlesszenek. Az élelmiszerek hagyományos alkotóelemeire, a fehérjékre, a lipidekre, a zsírokra és olajokra támaszkodnának – olvasható a Radio Praha cikkében és a napi.hu oldalon. A csomagolást nagyjából úgy lehetne elképzelni, mint a burgonyát és a héját. Azzal a különbséggel, hogy ez esetben mintegy, a héjával együtt enné meg a fogyasztó az ennivalót. Ehhez olyan anyagösszetételt kell kialakítani, ami egyszerre akadályozza a beltartalom kijutását és véd a káros külső hatásoktól, például a párától, ugyanakkor elég rugalmas, hogy igazodjon az élelmiszerek alakjához.

Ennél is nagyobb kihívás azonban, hogy az ehető buroknak észrevétlennek kell maradnia: színtelennek, szagtalannak, és nem befolyásolhatja a becsomagolt élelmiszer ízét, színét, állagát, ami európai uniós előírás is a csomagolóanyagokkal szemben.

A kutatók úgy vélik, hogy ha sikerül megbírózniuk az ehető csomagolás előállításának feladatával, akkor először kórházakban használhatják fel terméküket, ahol a betegek felépülését segítő összetevőket, vitaminokat adhatnak az ehető csomagoláshoz.

Összeállította: Csomor Zsolt