fbpx

Újabb lépés a zéró műanyag hulladék irányába

Írta: Csomor Zsolt - 2022 június 28.

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől. A tilalom eredetileg 2021-ben lépett volna érvénybe, de a tudományos értékelés, amelyre a bevezetéshez szükség lett volna, késett a Covid-19 járvány miatt.

műanyag szívószál pohár szemét

Nem csak a tasakokra vonatkozik a tiltás

Kanada már korábban bejelentette a tilalmat, de a környezetvédőket megdöbbentette, hogy a kormány eredeti tervei szerint csak Kanadában tiltották volna be a termékek használatát, a külföldre szállítás folytatását nem.

A zacskókon és a szállítóedényeket kívül a tilalom vonatkozik a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre – olvasható az MTI hírében.

A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat. Egy műanyaggyártó konszern azonban beperelte a kormányt a toxikus minősítés miatt, a tárgyalást várhatóan az év második felében tartják.

Justin Trudeau miniszterelnök először 2019-ben ígérte meg, hogy a kormány fokozatosan kivezeti a nehezen újrahasznosítható műanyag cikkek termelését és használatát, azt a célt tűzve ki, hogy az évtized végére nulla legyen a műanyag hulladék.

Összeállította: Csomor Zsolt