fbpx

Csomagolás: világhódító útjára indul a magyar cég

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 18.

Herendtől Japánig, Dubaitól Amerikáig találkozunk egy Debrecenből indult, de Budapesten is jelenlévő mesés dobozairól híres családi vállalkozás termékeivel. A japán háziasszonyok is az Sz. Variáns csomagolásában kapják a Herendi porcelánt, és a legmenőbb amerikai szórakozóhelyekre szintén a cég kartonjaiban érkezik a habpatron. A szemet gyönyörködtető Sz. Variáns csomagokból bontjuk ki a Gerbeaud édességeket és a Stühmer csokoládékat is. A St. Andrea Szőlőbirtok termékeit WorldStar Packaging díjas díszdoboz rejti. A LISS Zrt. Amerikában forgalmazott habpatronjainak is a Debrecenben gyártott csomagolás ad külső megjelenést.

váza
Az Sz. Variáns luxusdobozaiban jutnak távoliországokba a Herendi porcelánok (fotó: veol.hu)

Világszínvonalú géppark

Az Sz. Variáns piaci aktivitásának fókuszában a magas hozzáadott értékű termékek előállítása áll. Ezt a digitális nyomtatási technológiába történő befektetés, a progresszív technológiák, a vevő- és hatékonyságközpontú Lean-szemlélet és a kreatív módszerek támogatják, amelyekkel egyszerűbb a megrendelői igények kielégítése, és csökkenthetők a költségek. A családi vállalkozás két éve döntött a digitális átállás mellett. Beruházásai célja a stabilitás mellett a presztízstermékek arányának növelése volt. A high-tech gépekkel a cég a nemzetközi vevőkörük igényeit is képes maximálisan kielégíteni, és a hatékonyság javulása mellett további forgalomnövekedést elérni. Mára már több millió prémium kategóriás Sz. Variáns doboz jut el a világ minden táján a fogyasztók kezébe. A világszínvonalú termékek előállítását biztosító digitális géppark, a 3D-s UV-lakkozást végző felületnemesítő eszköz, az automata szeparálógép és a lézervágó is egyedülálló a térségben – hangsúlyozta Szakál János az Sz. Variáns ügyvezető tulajdonosa.

Amerikai exportra is

A cég termékportfoliója mára kikristályosodott: a termelés fókuszát a papíralapú marketingtermékek, a luxus csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák adják, melyeket a Magyarországon egyedülálló csúcstechnológiát képviselő Rollenco géppel perszonalizálnak. A közel három évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalatnál a Highcon Beam2 lézerkivágó stancgép tágabb lehetőséget nyitott meg a részletgazdag, finom ívű metszések kivitelezésére. A stancolás során a hullámpapírlemez a vágási éleknél nem roppan meg, ezáltal a doboz tartása merevebb lesz. A családi vállalkozásnál az ezredmilliméter vágási pontossággal készített Sz. Variáns dobozokat az amerikai exportra is dolgozó LISS habpatronok szállítására is használják.

csomagolás
Magyar csomagolásban veszik az amerikaiak is a habpatront (fotó: liss.hu)

Együttműködés a nagy múltúpatrongyártóval

Az 1960-as évek óta a világ élvonalába tartozó patrongyártók között tartják számon a LISS Zrt.-t. Az eltelt több mint hat évtized alatt már számos céggel állt kapcsolatban a vállalat. Az utóbbi években többféle csomagolóanyagot kipróbáltak, de a legtöbb belföldi és külföldi szállító nem tudott az elvárásoknak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező kasírozott dobozt biztosítani. A LISS Zrt. mérnökei közreműködésével tervezett új csomagológép megjelenésével egyidőben az Sz. Variáns beruházott a Highcon Beam2 lézervágó gépre. Az első gyártási tesztek bebizonyították, hogy minimális finomhangolást követően hibátlanul működött a dobozgyártás. Ez rengeteg idő- és költségmegtakarítást jelentett, plusz óriási forgalmat generált mind a két cégnek. Az együttműködés eleinte kevesebb kasírozott dobozra korlátozódott, melyeket a vállalat dolgozói kézzel töltöttek meg habpatronokkal. A vevői igények növekedésével a kézi csomagolású dobozokat felváltották gépi csomagolásúra. Európában először kezdett a LISS Zrt. kasírozott dobozt géppel tölteni, melyhez az Sz. Variáns tudott megfelelő minőségű csomagolóanyagot készíteni. Mára a családi vállalkozás dobozai nemcsak Európában, hanem Amerika több áruházláncában is jelen vannak.

A St. Andrea Szőlőbirtok borainak csomagolása
A St. Andrea Szőlőbirtok borainak csomagolása elnyerte a WorldStar Packaging díját

Az Sz. VARIÁNS 1994 óta foglalkozik nyomdai termékek és papíralapú csomagolóanyagok gyártásával. A debreceni cég elsőként honosította meg Magyarországon a mikrobordázott natúr és színes hullámpapírból készült csomagolásokat. A csomagolástervezés és kivitelezés szakértői mind a berendezések, mind az alkalmazott technológiák tekintetében a legmagasabb minőségre specializálódott. 
A 75 főt foglalkoztató, dinamikusan fejlődő családi vállalkozás forgalma ma már megközelíti a 2 milliárd forintos nagyságrendet. Ezzel a cég az elmúlt 10 év alatt megtöbbszörözte forgalmát, eredményességét pedig több mint 60%-kal növelte. 
Tevékenységének fókuszát az ipari csomagolóeszközök, papíralapú marketingtermékek, luxus csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák gyártása adja. A vállalat legfőbb szolgáltatásai közé tartozik a formatervezés, a grafikai előkészítés, a nyomtatás, a felületnemesítés és a konfekcionálás. 
A cég első szakmai díját 1997-ben nyerte el, amikor az Europapier által kiírt Kreatívek pályázaton első helyen végzett a mézgyertyacsalád csomagolásának megalkotásával. 
4 évvel a megalakulása után az Sz. Variáns Kft. az IKEA 54 áruházának beszállítójaként már évi egymillió mikrobordázott ovális dobozt gyártott és szállított a svéd bútoróriásnak. 
A vállalat 2012-ben megkapta az FSC® minősítést, illetve rendelkezik a szakmai körökben is elismert MSZ EN ISO 9001: 2015 tanúsítvánnyal. 
A vállalat vezetősége 2018-ban a Lean folyamatfejlesztési rendszer bevezetése mellett döntött, ami szintén pozitív változást hozott a családi vállalkozás életébe. Ennek köszönhetően sikerült az eredményességüket a cég növekedésének nagyságával arányosítani. 
A termékeik egyedi formáját, alapanyagát és funkcionalitását már több ízben elismerték a csomagolóanyag-gyártók legnagyobb hazai versenyén is, hiszen eddig 8 alkalommal nyerték el a Hungaropack nagydíjat. 
2022-ben – egy európai uniós forrásból megvalósult beruházás keretén belül – Kelet-Magyarországon egyedülálló, 3D-s UV-lakkozást végző felületnemesítő eszközzel bővült a cég gépparkja. 
A vállalat a St. Andrea Szőlőbirtok részére készített díszdobozzal 2022-ben elnyerte a nemzetközi WorldStar Packaging Awards díjat, amely a szakma legrangosabb elismerését jelenti. 
Az Sz. Variáns referenciái között szerepel a Herendi porcelán, a Gerbeaud, a Stühmer Édesség, a Tokaj Kereskedőház, a Zsindelyes Pálinkafőzde, és a Richter Gedeon Zrt. is.

Forrás: Sz. Variáns | PResston PR