fbpx

Logisztikai ingatlanok: most jön igazán jól a zöld gondolat

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 30.

Eddig inkább amolyan erkölcsi elkötelezettség és ’talált pénz’ volt az alternatív energiaforrások telepítése a vállalati szféra üzemi épületeiben: logisztikai központokban, raktárakban. Tavaly ősz óta azonban létkérdéssé válhat, ki gondolkozott előre, és vitt végbe klímatudatos fejlesztést.

logisztikai ingatlan
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Az utóbbi 10 évben számos irodaházba, logisztikai területre és kereskedelmi épületbe telepítettek napelemeket, geotermikus fűtési rendszereket, sőt, kisebb szélerőműveket. Most, az energiaválságban kiderült, a tulajdonosoknak el kell érniük, hogy az épületek használói megváltoztassák a viselkedésüket.

Az épületek használóinak például újra meg kell határozniuk a minimális és maximális beltéri léghőmérsékletet. Az öltözködés évszakhoz (a külső levegőhöz) való igazításával télen csökkenthető, nyáron növelhető a beltéri levegő hőmérséklete, és megtartható az épületben tartózkodók komfortérzete is. Ez a fajta intézkedés jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtési és hűtési célokra felhasznált energia tekintetében.

Ugyancsak ilyen a fény: ennek hatékony felhasználása is létfontosságú. Lehetőség van a világítási energiafogyasztás csökkentésére már azzal is, ha a nap fényét a lehető legjobban kihasználjuk, csökkentve ezzel a nappali mesterséges világítás szükségességét.

„Bár az Alfa egységei Szlovákiában és Magyarországon is az ország legalacsonyabb energiafogyasztói között vannak az első 15%-ban, folytatjuk felújítási programunkat, mert a számokból világosan látjuk, hogy ez nemcsak energiát és költséget takarít meg, hanem a környezetnek is jót tesz” – mondta Ohad Epschtein, az Alfa Group International ügyvezető partnere.

(Forrás: Híradó.hu)