fbpx

90 éves lett a STIHL legnagyobb innovátora

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 29.

Hans Peter Stihl 2022. április 18-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját. 36 évig volt cégvezető, tíz éve a STIHL Tanácsadó és Felügyelő Bizottságának elnökeként hagyott maradandó nyomot a családi vállalkozásban.

Édesapa és két gyermeke
A testvérek, Eva és Hans Peter édesapjukkal, a STIHL alapítójával, Andreas Stihl-lel (Balról jobbra: Eva Mayr-Stihl, Andreas Stihl, Hans Peter Stihl)

A STIHL Csoport sikeres fejlődéséhez Hans Peter Stihl vállalkozói készségei nagyban hozzájárultak, de a jótékonysági célok iránti óriási elkötelezettsége és tisztségeinek betöltése révén elválaszthatatlanul összekapcsolódott a modernkori Németország történelmével is. Továbbra is a STIHL Holding AG & Co. KG tagja, valamint a STIHL Tanácsadó és Felügyelő Bizottságának tiszteletbeli elnöke. Kilencvenedik születésnapját – egyben rendkívüli és sokrétű életművét – családja körében ünnepelte.

Erőteljes növekedés és nemzetközivé válás

1960-ban Hans Peter Stihl csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított céghez, melyben gyártással és tervezéssel kapcsolatos feladatokat vállalt. Amikor azonban édesapja 1973-ban elhunyt, átvette a vállalat vezetését. A cég akkoriban 2500 embert foglalkoztatott, éves bevétele pedig 220 millió német márka volt. Irányítása alatt a családi vállalkozás nemzetközi cégcsoporttá fejlődött, amely mára folyamatosan bővülő termékcsaláddal és egyre több gyárral rendelkezik Németországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Svájcban, Ausztriában, Kínában és a Fülöp-szigeteken.

2002-ben Stihl és családja részvényesként kivonult a STIHL üzleti tevékenységéből, és független igazgatóságot neveztek ki. 2020-ban a STIHL-csoport körülbelül 18200 embert foglalkoztatott, és éves árbevétele 4,58 milliárd euró volt. A STIHL több mint 160 országban forgalmazza termékeit, globális hálózata 41 saját tulajdonú leányvállalatból, 120 független importőrből és mintegy 54 ezer hivatalos viszonteladóból áll.

Felelősségérzet a munkaerő iránt

Hans Peter Stihl mindig is különleges szemléletmóddal tekintett alkalmazottjaira, felelősséget érzett irántuk, de kötelezettségeket is tett rájuk.

„Családi vállalkozásunknál nagy hagyománya van annak, hogy munkavállalóink sikereinkből profitáljanak részesedési jogok, éves teljesítménybónuszok és vállalati nyugdíjprogramok formájában” – mondja Hans Peter Stihl. Hozzáteszi: a cégen belüli jó kapcsolatok nagyon fontosok a számára, többek között ezért is ünneplik meg rokonokkal, felettesekkel, kollégákkal és az ügyvezető testülettel az alkalmazottak 25, 40 vagy 50 éves munkaviszonyának évfordulóit.

A munkavállalói ünnepségek, a céges jubileumok és a nyugdíjazott egykori dolgozók rendezvényei szintén nagy múltra tekintenek vissza. Stihl üzleti filozófiája pedig ma is érezteti hatását. A vállalat a járvány idején az alkalmazottai, azok családtagjai és a lakosság számára is lehetőséget biztosított a STIHL által finanszírozott oltási ellátáshoz és egészségügyi infrastruktúrához.

Hans Peter Stihl és Erwin Teufel, 2012
Hans Peter Stihl Diesel-érmet vesz át a legsikeresebb innovációért a müncheni Deutsche Museumban (Balról jobbra: Hans Peter Stihl díjazott és Dr. h.c. Erwin Teufel laudátor.)

Sok éve tiszteletbeli tisztségben

Hans Peter Stihl üzleti tevékenysége mellett tiszteletbeli pozíciókban is nagyon aktív volt. 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarának (DIHK) az elnöke volt. A szociális piacgazdaság elkötelezett híveként a jó kormányzást tekinti a gazdaságpolitika vezérelvének. Stihlt alacsonyabb támogatások, adóreformok és demográfiailag stabil társadalombiztosítási rendszer bevezetésére szólították fel. A DIHK elnöksége alatt Stihl a vállalkozások erős önigazgatását támogatta, és a vasfüggöny leomlása után jelentősen kibővítette a kereskedelmi kamarák világméretű hálózatát.

Amikor Stihl 2001 februárjában lemondott a DIHK-nál betöltött vezető tisztségeiről, a szervezet és a Stuttgarti Ipari és Kereskedelmi Kamara tiszteletbeli elnökévé nevezték ki, amelynek 1989 és 2001 között volt elnöke. 1973-tól 1988-ig a Baden-Württembergi Fémipar elnökségének tagja, az utolsó nyolc évben elnöki tisztségét is betöltötte. Ezzel egyidőben a Német Munkaadói Szövetség fém- és villamosmérnöki szervezetének is alelnöke volt. Hans Peter Stihl 2019-ig tiszteletbeli főkonzulként képviselte a Szingapúri Köztársaságot a cég waiblingeni központjában, Baden-Württemberg, Hessen, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományokban.

Felügyelő és tanácsadó testületi tevékenység a STIHL-en kívül

Üzleti és tiszteletbeli kötelezettségeinek ellátása mellett Hans Peter Stihl számos vállalatnál – például az IBM Deutschland GmbH-nál, a Südwestbank AG-nél és az IKB Industriebank AG-nél – töltött be tanácsadói és felügyelőbizottsági pozíciókat. 1995 júniusától 2006 közepéig Stihl a stuttgarti Robert Bosch Industrietreuhand KG partnere volt. 1995 és 1997 között a stuttgarti Landesgirokasse igazgatósági tanácsának alelnöke lett, de korábban nyolc évig a kuratóriumát is vezette. 1988 és 2003 között a müncheni Allianz társaságok közös tanácsadó testületének tagja volt, és szerepet vállalt a Deutche Bank központi tanácsadó testületében, Frankfurt am Mainban.

Hans Peter Stihl, 2022
Hans Peter Stihl 2022. április 18-án volt 90 éves

Díjak, kitüntetések

  • 1982-ben Hans Peter Stihl megkapta a Német Szövetségi Köztársaság első osztályú érdemkeresztjét, tíz évvel később átadták neki a Nagy Érdemkeresztet is, 2002-ben pedig csillaggal ékesített Nagy Érdemkeresztet kapott.
  • Stihl az Osztrák Köztársaság csillaggal ékesített Nagy Arany Becsületrend viselője is.
  • A Stuttgarti Ipari és Kereskedelmi Kamara 1997-ben Merkur-díjat adományozott neki.
  • Stuttgarti Regionális Fórum 2001-ben a „Regionaut” díjjal tüntette ki a stuttgarti régióért végzett szolgálataiért.
  • 2003-ban Hanns Martin Schleyer-díjat kapott a szabad társadalom elveinek megerősítéséért és népszerűsítéséért végzett munkájáért.
  • 2009. november 11-én a frankfurti Szent Pál-templomban a Konrad Adenauer Alapítvány Szociális Piacgazdasági Díját adták át testvérének, Eva Mayr-Stihlnek.
  • 2012-ben a STIHL teljes fejlesztőcsapatáért és saját munkájáért átvette a „Legjobb innovatív teljesítményért” járó Diesel-érmet.
  • 2018-ban Reinhold Maier-érmet kapott a liberalizmusért végzett szolgálataiért.
  • 2019-ben Aacheni Mérnöki Díjban részesült „életművéért, amely ötvözi a mérnöki innovációt a gazdasági sikerrel és a hosszú távú társadalmi elkötelezettséggel”.

90 évesen is aktívan

Hans Peter Stihl még 90 évesen is jelen van a cég waiblingeni központjában, figyelemmel kíséri a globális üzleti tevékenységet és a legújabb termékek fejlesztését. A fejlesztési osztály éves erdei körútja sem jöhet létre nélküle, de az új termékek teszteléséből is kivesz a részét. A vállalat telephelyein világszerte szívesen látják, szakértelmét pedig a STIHL falain kívül is értékelik. Idén például részt vett a berlini Paul Löbe Házban tartott német elnökválasztáson.

A Stihl számára rendkívül fontos, hogy a vállalat továbbra is a család tulajdonában maradjon.

„Az iparban egyedülálló, hogy a STIHL 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes mértékben a családunk tulajdonában van, és továbbra is családi vállalkozás maradunk. Ez versenyelőnyt jelent és lehetővé teszi számunkra, hogy hosszú távú stratégiákat kövessünk” – mondta Stihl, aki húsvét hétfőn ünnepelte kilencvenedik születésnapját családja körében.

Forrás: STIHL/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc