fbpx

Harcolni mentek az ukrán sofőrök, bajban a szállítmányozás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 29.

Nagyrészt önként, de behívóra is – az ukrán sofőrök hazájuk védelmében hazamennek harcolni. Ez újabb sokk az európai szállítmányozásnak, ami évek óta munkaerőhiánnyal küzd.

kamion

Nagy érvágás a kiesésük

Az ukrajnai háború súlyosbítja a munkaerőhiányt a német szállítóiparban, mert az ukrán teherautó-sofőröket hazájukban katonai szolgálatra hívják be. Emellett a megnövekedett kiadások terhelik a közlekedési rendszert – továbbította az auto-motor-und-sport.de hírét az Autószektor.hu. Bár első látszatra nem sok az a 7 százalék, amit az ukrán sofőrök jelentettek a német teherautók vezetőiként, az általános munkaerőhiány miatt így is nagy érvágás a kiesésük. A sofőrök többnyire lengyel és litván szállítmányozóknak dolgoztak be, akik német cégek megbízásából közlekednek.

Ellátási zavarok

Míg Európában a különböző jelentések szerint 4-500 ezer, addig csak a nagyon prosperáló Németországban 60-80 ezer sofőr hiányzik. Angliában a télen már az üzemanyagkutak kiszolgálása is akadozott, mert nem volt, aki odavigye a tankereket a töltőállomásokra. A további sofőrhiány miatt a korábbinál is feszültebbek az ellátási láncok. A szupermarketek polcain már most is vannak hiányosságok, mert az új árukat nem lehet elég gyorsan szállítani. Innentől a további problémákat már untig ismerjük a magyar viszonyokból is: gyorsan nőnek a bérek, az üzemanyag- és fuvarköltségek.

Fotó: Ole Spata / dpa / Spiegel