fbpx

Az oroszországi szankciók hatása a csomagolóiparra

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 29.

Az Ukrajna elleni orosz háború az erkölcsi kérdések mellett gazdasági kérdéseket is felvet. Az oroszországi exportot tekintve a legnagyobb partner Kína, 9,5%-os piaci részesedéssel és az Egyesült Államok 7,5%-kal, de a Németország 2,3%-a is jelentős.

zászlók

Az exportra gyakorolt hatások a gépiparban a legsúlyosabbak. A kárt konkrétan nem lehet megbecsülni, de a jelenlegi szállítási tilalmak már most is érintik az európai gépipar jelentős részét, így a több száz millió eurós volumenű exportot is. Ezenfelül az orosz részről érkező ellenszankciók számos vállalat értékláncára is hatással lehetnek, alkatrészhiány miatt hirtelen leállhat a termelés.

A csomagolóanyagokelérhetősége

A jelenlegi válság a csomagolási ágazatra is rányomja bélyegét. A Stora Enso például bejelentette, hogy leállítja a termelést mindhárom oroszországi hullámkarton gyárában. Mivel azonban a papíralapú csomagolóanyagok gyártása legtöbbször a helyi piacokra irányul, ezen a területen nem kell számítani közvetlen hatásra. Izgalmasabb a cellulóz nyersanyag kérdése, de a hullámkarton alappapír importjában Oroszország sok más országgal összehasonlítva alárendelt szerepet játszik. A hullámkarton ipar jelenleg is nagymértékben függ a gáz energiaforrástól. A gázellátás biztosításán múlik a hullámkarton ipar és más rendszerszinten fontos gazdasági ágazatok zavartalan működése.

A papíralapú csomagolásra gyakorolt hatás, legalábbis ami az alapanyag-ellátást illeti, egyelőre elhanyagolhatónak tűnik. A műanyag csomagolással azonban más a helyzet, mivel ezek előállítása fosszilis nyersanyagokon, azaz olajon és gázon alapul. Az amúgy is feszült nyersanyag-helyzet ezen a területen ismét súlyosbodhat.

Raklapok és faalapú csomagolások

A tavalyi évben Ukrajna több mint2,7 millió m3 puhafa fűrészárut exportált, ennek jelentős részét az európai piacokon, főként a Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Lengyelországban gyártott fa raklapokhoz és csomagolásokhoz. Maga az ország eddig becslések szerint 15 millió raklapot gyártott és exportált, főként Európába. Az ukrán gazdaság meredek lassulása és a termelés leállása komoly közvetlen hatással lesz Magyarországra, Olaszországra és Németországra (a három legtermelékenyebb ukrajnai puhafa-importőr), de közvetett hatással egész Európára. A piac kiegyensúlyozatlanságával, valamint a korlátozottabb fakészletek iránti verseny fokozásával jelentősen emeli az árat.

raklap
A fa rakodólapok ára is emelkedhet

Mivel Oroszország körülbelül 4,5 millió m3 puhafát exportál az EU-ba (Észtország, Németország, Finnország a legnagyobb importőrök), Fehéroroszország pedig körülbelül 3,1 millió m3-t exportál (luc és fenyő együttesen), Európát várhatóan jelentősen érintik a kereskedelmi szankciók. Egyes országok a raklap– és egyéb faalapú csomagolások akár 25%-át is a három országból szerzik be. Az olyan alternatív faforrások, mint Skandinávia, Németország és a balti államok, a hiánynak csak kis részét képesek fedezni.

A fa raklapok és csomagolóanyagok gyártásához és javításához szükséges szokásos faanyag tehát korlátozottan áll rendelkezésre. A piacon már meglévő jelentős nemzetközi kihívások mellett általánosan emelkedő tendenciára számítunk az összes alapanyag, így a fa árában is.

Kiss Rozália | Forrás: www.neue-verpackung.de