fbpx

Döntések és reakciók

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 30.

Pandémia és a háborús konfliktus hatása az értékláncra

Jelentős változások léptek életbe a covid-világjárvány és az orosz-ukrán háború hatásának következtében. A gazdasági szereplőknek a vállalkozásaik fennmaradásához és további fejlődéséhez gyors és megfelelő döntéseket kellett hozniuk.

tábla

A világjárvány nagymértékben növelte az étrendkiegészítők fogyasztását

Nemcsak a világjárvány de a 2022-ben kitört orosz-ukrán háború is lassította az export-import logisztikáját. Egy étrend-kiegészítő cég ügyvezető igazgatóját kérdeztem az alábbiakról: Mennyire/milyen formában változott meg az önök iparágában a szállítás logisztikája a pandémia idején, volt e már hatása az orosz-ukrán konfliktusnak az Önök piacán?– A pandémia idején a tengeri szállítási költségek megnövekedtek. A konténerek késéssel indultak el a hiányzó kapacitások hiányában, az úton lévő áru nehezen tudott kikötni a kikötőkben, ezért további késéseket okozott. Közvetetten a közúti fuvarozás költsége megnőtt a háború hatására, és ez mind az export mind az import tevékenységet drágítja középtávon.

Milyen hatással volt az iparáguk működésére a hirtelen bekövetkezett világjárvány?

– A világjárvány az étrend-kiegészítők keresletét jelentősen megnövelte. Új vásárlók jelentek meg, és a rendszeres fogyasztók nagyobb mennyiségben fogyasztották a termékeket.

Milyen kihívásokat jelent a Brexit? Vásárolnak-e az Egyesült Királyságból alapanyagot vagy szállítanak-e terméket?

– Kevés áru érkezik az Egyesült Királyságból, ezért minimális hatást gyakorolt.

Saját vagy alvállalkozói eszközparkkal rendelkeznek a szállítási feladatok ellátására?

– Mindkét szállítási formát használjuk. Sajnálatos módon a háború okozta energia- és üzemanyag-áremelkedés minden vállalkozás számára nehézséget és kihívást okoz majd.

Mik azok a trendek, amik meghatározzák jelenlegi piacukat?

– A fogyasztás még mindig magas értéken van, a vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők piaca folyamatosan bővül, az emberek egészségtudatos magatartása emelkedik. Azonban már látjuk a csökkenés jeleit, ehhez társul az orosz-ukrán helyzet okozta ellátási probléma, amely bizonyos termékek esetén piaci hiányhoz vezet majd. Sok piaci szereplő a távol-keleti gyártását áthelyezte az EU-ba, ami növeli a bérgyártások arányát cégünknél. Az alapanyagárak, valamint a szállítási költségek emelkedése a termékek eladási árát is megemelte. Az orosz-ukrán konfliktus hatással lesz a növényi alapú összetevők alapanyagellátására, bizonyos segédanyagok így csak az EU-ból, jelentősen magasabb költségszinten szerezhetők be. A fentiekből megállapítható, hogy minden vállalkozás számára – ugyan különböző mértékben, de – kihívást jelentett a pandémiás időszak, amit tovább fokoz a háborús konfliktus.

A vállalkozások az előre beszerzett nagymennyiségű alapanyagok elhelyezését biztosítani tudják, saját eszközpark mellett a nagyobb kapacitás érdekében alvállalkozói eszközparkokat vettek igénybe.

Minden piaci szereplő számára kihívást okoz az orosz-ukrán háború

Kijelenthető, hogy a pandémia idején egyes termékekre jóval kisebb volt a kereslet, a gyógyszer és étrend-kiegészítő termékekkel ellentétben. Bár érezhető némi visszaesés, de az jellemzően nem az egészségtudatos magatartás csökkenése, hanem a fizetőképes kereslet szűkülésének tudható be. A nemrég kirobbant háborús konfliktus rövid- és középtávon biztosan stagflációt és minden piaci szereplő számára kihívásokat jelent majd. A kizárólag vagy nagy mennyiségben Ukrajnából érkező alapanyagok, segédanyagok, növényi és egyéb energiaforrások hiánya jelentősen dráguló fedezeti vásárlásokkal, hosszabb átfutási idővel lesz csak beszerezhető. A logisztikai iparág legnagyobb problémáját az energia- és az üzemanyagárak elszabadulása okozza majd. Ennek tovagyűrűző hatása az értéklánc minden szereplőjét áremelésre kényszeríti, valamint az ellátási problémákkal való megbirkózás elé állítja. Épp, hogy csak lezajlik a pandémia utó inflációs hatása, máris erre ráépül a háborús konfliktus, amely kumulálja a problémákat.

Azon vállalkozások, akik kevésbé vannak kitéve az orosz és ukrán export-import piacnak, jelentős versenyelőnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben. Ez nem csak a hazai, de a nemzetközi piacot is átrendezi majd. Megjósolhatatlan, hogy mennyi vállalkozás életében okoz napi ellátási problémát, kik tudnak – ugyan jelentős ártöbblettel, de időben – új beszerzési forráshoz vagy eladási piachoz jutni. A kialakult hidegháborús helyzet jellemzője, hogy középtávon is fenntartja az ellátási lánc problémáit. Az energia- és üzemanyagárak emelkedésének nem látszik a vége, bizonytalan az energiaellátási láncok stabilitása. Amikor multinacionális nagyvállalatok is képesek megbénulni vagy hatalmas piacot veszíteni, akkor az orosz-ukrán piacnak kitett hazai kkv-k szinte biztosan ellehetetlenülnek. Jellemzően nincs elég tőkeerejük új beszerzési csatornák vagy másik exportpiac felépítésére. Így munkanélküliség és tömeges csődeljárás is várható rövidtávon a kis- és középvállalatok piacán. Nehéz most pozitív képet prognosztizálni a logisztikai szereplőknél. Mindegyikük kisebb vagy nagyobb mértékben, de megsínyli a kialakult gazdasági helyzetet.

Mészáros Alexanda, Tomori Pál Főiskola hallgatója Bp.