fbpx

Drón koalíció alakult hazánkban

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 20.

A Magyarországi Drón Koalíció célja az 5G és a mesterséges intelligencia területén már megalkototthoz hasonló stratégia kidolgozása. A koalíció létrehozása indokolt, ugyanis az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek.

 

drón légi közlekedés raktározás
Forrás: T-systems.hu

 

Cél a biztonságos üzemeltetés és támogató jogszabályi rendszer

A Magyarországi Drón Koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére jött létre, az alapító tagjainak száma meghaladja a hatvan főt.

Az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. Magyarország is szeretne ehhez a folyamathoz csatlakozni, és előkelő helyet kíván kivívni magának a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területénolvasható a Digitális Jólét Program közleményében.

A koalíció céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés és a támogató jogszabályi keretrendszer mellett ösztönözze a drónok széles körű elterjedését. Feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légi járművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyént is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben.