fbpx

Bővül a Scania elektromos tehergépkocsi kínálata

Írta: Csomor Zsolt - 2023 november 22.

A Scania elektromos tehergépkocsik üzemeltetése már nem csak kevesek kiváltsága. Az elektromos kínálat folyamatosan alkalmazkodik, az ügyféligények széles skálájához. Ráadásul az elektromos meghajtás számára nem probléma az akár 64 tonnás össztömeg és a 390-es hatótávolság.

Korszerű városi megoldások és új elektromos gépek

A Scania első akkumulátoros elektromos teherautói 2021 óta vannak forgalomban, és megnyitották az utat a fosszilis anyagoktól mentes közlekedés felé, elsősorban a városi közlekedésben. A Scania most tovább bővíti kínálatát az áruelosztó teherautók és a könnyű konstrukciósok terén. Az áttervezett alvázak, a Northvolt akkumulátorai és segédberendezései egyszerűsítették a járművek felépítését, és növelték a funkcionalitásukat.

Scania
Képek forrása: Scania

Ezzel egyidejűleg a Scania új villanymotorokat mutat be, az EM C1-4-et öt teljesítményopcióval, amely várhatóan nagyon népszerű lesz, és nem csak a széles választék miatt. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki a kívánt felhasználási területre specifikálja leendő járművét. Az öt különböző teljesítményszint és a négy sebességfokozat révén ezek az autók nagyon rugalmasak. Ennek alapja, hogy az akkumulátorok és a kiegészítő szolgáltatások megfelelő konfigurációját ajánlják az ügyfélnek, hogy a jármű valóban hibátlan legyen

A Scania hosszú élettartamú akkumulátorai

A Scania, a svéd Northvolt gyártótól származó cellákat használ, amelyek akár 1,5 millió kilométeren át képesek hajtani az elektromos teherautókat. A szén-dioxid-kibocsátás körülbelül egyharmada az iparági referenciaértéknek.

Scania
Képek forrása: Scania

A Scania akkumulátorok egyik fő előnyét a töltési tulajdonságaik jelentik, ugyanis többször feltölthetők a kapacitásuk 100%-áig anélkül, hogy ez befolyásolná az élettartamot. Ráadásul egyenes töltési görbével rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egyforma sebességgel töltődnek, a töltöttségi állapottól függetlenül. Az egyenes töltési görbe kiszámítható töltési időt jelent, és a hosszú akkumulátor-élettartammal együtt alacsony összköltséget biztosít.

A Scania a Northvolt-tal együttműködve egy olyan jelentős innovációnak köszönhetően érte el ezeket a tulajdonságokat, amely biztosítja, hogy az akkumulátorok mindig a megfelelő hőmérsékleten legyenek.