fbpx

Zöld vegyipar: felavatták a BASF hatalmas szélerőműparkját

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 10.

Másfél millió háztartás energiaellátására képes az Északi-tengeren létesített 1,5 gigawatt teljesítményű szélerőműpark, melynek felavatásán a holland király is jelen volt. A BASF célja, hogy 2030-ig 25%-kal csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátását és 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Kisebb vállalati lábnyom, energia családoknak, cégeknek

Szeptember 29-én Vilmos Sándor holland király a Vattenfall, a BASF és az Allianz igazgatósági tagjaival együtt hivatalosan felavatta a Hollandse Kust Zuid 1-4 elnevezésű tengeri szélerőműparkot. A szélerőműpark az Északi-tengeren helyezkedik el, a Scheveningen és Zandvoort városa közötti holland partszakasztól 18-36 kilométerre. A 139 turbina összkapacitása 1,5 GW, emiatt ez a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműparkjának számít. Az éves villamosenergia-termelés várhatóan 1,5 millió háztartás fogyasztásának felel meg. A Hollandse Kust Zuid a Vattenfall, a BASF és az Allianz tulajdonában áll. A várakozások szerint a szélerőműpark 2024-ben éri el teljes üzemképességét. „A Vattenfall vezető szerepet kíván betölteni az energetikai átalakulásban, és egy tengeri szélerőmű alapvetően fontos az energiabiztonság és a klímasemlegesség eléréséhez. Egy ilyen nagyságrendű projekt megvalósítása valóban büszkeséggel tölt el, és a mai nap remek példája annak, hogy az iparági szereplőkkel közös együttműködéssel mi mindent lehet elérni! A Hollandse Kust Zuid nem csak a BASF karbonlábnyomának csökkentéséhez fog hozzájárulni, hanem a helyi üzleti vállalkozások és háztartások fosszilis tüzelőanyagoktól mentes villamosenergia iránti igényét is segíti majd kielégíteni” – idézte az Agrárágazat Helene Biströmöt, a Vattenfall szélenergiahasznosításért felelős vezetőjét.

szélerőmű

Nagyratörő projekt a BASF-nél

Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „A Hollandse Kust Zuid fontos szerepet játszik a klímasemlegesség felé vezető átmenetünkben. A Hollandse Kust Zuid-ban megtermelt villamosenergia csaknem felét a BASF európai gyártelepein előállított termékeink karbonlábnyomának csökkentésére fogjuk felhasználni. Ezzel a nagyratörő projekttel továbbra is úttörők vagyunk az iparágunkban és a zöld energiát közvetlen beruházásokkal biztosítjuk. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy erős partnereinkkel közösen ma felavathatjuk ezt a szélerőműparkot. Érdeklődve várom a további ilyen projekteket, mivel mi a BASF-ben szilárdan kiállunk a klímasemlegesség iránti elkötelezettségünk mellett.” A BASF célja, hogy 2030-ig 25%-kal csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátását és 2050-re elérje a klímasemlegességet. A fosszilis alapú energia megújuló energiával való felváltása a kibocsátás további csökkentésének fontos eszköze. Emellett fejlesztései révén a mezőgazdasági, növényvédelmi célú permetszer-kijuttatás is csökken.

Oliver Bäte, az Allianz elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Az Allianz a kötvénytulajdonosok pénzeszközeit megújuló energiába fekteti és több mint 100 szélerőmű- és napelempark tulajdonosa. Nagy örömmel tölt el, hogy a mai napon a BASF-fel és a Vattenfall-lal közösen nyitjuk meg első közvetlen beruházásunkat egy tengeri szélerőműparkba. Ez hangsúlyosabbá teszi a partnerségek azon képességét, hogy lépéseiket felgyorsítva életre hívják a klímavédelmet támogató megoldásokat.” Az Allianz elkötelezett amellett, hogy saját befektetési, valamint kár- és balesetbiztosítási portfolióiban 2050-re, sőt saját működési területén már 2030-ra elérje a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

A biodiverzitás nevében

A Hollandse Kust Zuid 1-4 építése során számos innovatív technika alkalmazására került sor. Ilyen volt például a kettős buborékszűrő, amely a cölöpverés során a víz alatti zajokat csillapítja, hogy korlátozza a barna delfinekre gyakorolt hatást. Az alapokban kialakított megnövelt vízutánpótlási lyukak a turbinák belsejében nyújtanak menedéket a tengeri élőlényeknek, és ez az első olyan alkalom, hogy maga a turbina szerkezetének tervezésekor figyelembe vették azt, hogy az a természettel egységet alkosson. A kimosódás elleni védelem kialakítása során különböző méretű sziklatömböket és köveket használtak fel. Számos, az ilyen védőrendszerhez kialakított helyen mesterséges sziklazátonyokat építettek ki, hogy a környezetet így vonzóbbá tegyék a halak, rákok és páncélos állatok szélesebb köre számára.

Műszaki érdekességek

Három turbina a közelmúltban kifejlesztett újrahasznosítható lapátokkal van felszerelve. A lapátok „összeragasztásához” használt gyanta a turbinák élettartama után könnyebben feloldható, így a lapátok könnyebben szétbonthatók és a különböző elemek újra felhasználhatók. A Hollandse Kust Zuid egy kulcsfontosságú projekt a holland kormány által az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és Hollandia – következő generációkat szolgáló – megújuló energiával való ellátására kitűzött ambiciózus célok megvalósításában.

Minden egyes turbina kapacitása 11 MW. A csúcsmagasság: a tengerszint feletti 225 méter.

Rotorátmérő: 200 méter; az egyes lapátok hossza: 97 méter.

Az alap súlya: 735-955 tonna, hossza: 62-75 méter, átmérője: 7-8 méter.

Tengerfenék: 17-28 méter mélységben

315 km hosszú 66 kV hálózati kábel az alállomással való összeköttetéshez.