fbpx

Jelentős árcsökkenésnek örülhetnek a fuvarozók

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 10.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára egy hét alatt 10 százalékos csökkenést élt meg. Ez érezteti itthon is hatását: szerdától bruttó 20 forinttal lesz olcsóbb a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára.

Kamion
20 forinttal csökken a dízel ára, olcsóbb lesz tankolni a kamiont is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nem várt események következtek be az olajpiacon az elmúlt héten

A Brent típusú olaj közel 10%-ot zuhant egy hét lefutása alatt, ez konkrét számokban azt jelenti, hogy 93 dollárról 85 dollár alá esett a hordónkénti tarifa. Úgy látszik, a múlt héten jelzett itthoni kiskereskedelmi keresletcsökkenés nem csak régiónkra jellemző, hanem globálisan is e felé haladunk, így a kínálat terén nincs igazán gond.

Oroszország is gyorsan reagált, már vissza is vonta az üzemanyag export tilalmat. Kínából érkező adatokból pedig arra lehet következtetni, hogy az elektromos autózás már most hatással van az olaj importjuk mennyiségére.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni: a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások, de várhatóan meg fog jelenni a nagykerárcsökkenés a kutakon. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia pont meghaladja a 93 forintot, gázolajnál ugyanez az érték 92 forint.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 630 Ft/liter*;
  • gázolaj – 680 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 610 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 660 forint lesz.

Utoljára múlthét péntekén volt változás, akkor a 95-ös benzin olcsóbb lett, a gázolaj stagnált a korábbi szinten.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.