fbpx

Csak a benzin ára csökken, de az jelentősen

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 05.

Péntektől a dízel ára nem változik, de a benziné jelentősen csökken. Ennek köszönhetően 50 forintos árdifferencia alakulhat ki az átlagárak között a gázolaj vesztére.

Kamion
Igaz, hogy nem nő a dízel ára, de a különbség – a benzinhez képest – szíven üti a közúti fuvarozókat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kevesebb üzemanyagot veszünk

A hét közepén ellentétes irányú árváltozás volt az üzemanyagpiacon, most azonban csak a 95-ös benzin ára változik, literenkénti bruttó ára csökken 9 forinttal. A gázolaj stagnál a pár nappal ezelőtti szinten.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni. A nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 93 forint, gázolajnál ugyanez az érték épphogy meghaladja a 92 forintot.

A KSH legutóbbi jelentése szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest is. Ebben nagy szerepe volt az üzemanyag területén tapasztalható vásárlási kedv csökkenésének is, ugyanis a benzinkutak forgalmának volumene 18,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Üzemanyagtöltő állomások forgalma, infografika
Gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalmi havi bontásban (infografika: MTI/KSH)

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 639 Ft/liter*;
  • gázolaj – 680 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 630 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 680 forint lesz.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.