fbpx

Szoftver vagy csomagolás: tilos lesz zöldet hazudni

Írta: - 2023 október 05.

Nehezen érthető, miért kell még három évet várni a bevezetésre, de legalább már megvan a céldátum. 2026-tól még szigorúbban veszi Európa a csomagolásokon – de még a szoftvereknél – is a vevőtájékoztatást környezetvédelmi-fenntarthatósági, azaz „zöldítési” szempontból.

Ne kötődjön rossz gyakorlathoz

A világon Európa tesz a legtöbbet a környezetvédelemért. Nemcsak ipari-technológiai beruházások és kutatások támogatásával, hanem a kereskedelem és a fogyasztók érdekeltségének növelésével, bevonásával is. Miután az európai lakosság környezettudatossága egyre nő, mind többek számára fontos, hogy az általuk vásárolt áru terméklánca, eredete ne kötődjön erkölcsileg vagy környezetvédelmi szempontból vállalhatatlan gyakorlatokhoz. E törekvések egyik eleme a fogyasztók tájékoztatása arról, mennyire „zöld” egy termék, azaz előállítása, szállítása, tárolása összefér-e a fenntarthatóság általános elveivel.

Így kamuznak

Miután ez a vásárlói igény megjelent, sajnos a hamisítás is követte: sok gyártó, forgalmazó torzít a vevőtájékoztatás során az információkon. Sokszor félreérthetően, nem teljes körűen vagy nem hitelesen állítják, hogy a termék öko, bio, ’natural’ termék; rákényszerítik a vevőt javítási, szoftverfrissítési protokollokra, és hamis állításokat tesznek a termék és/vagy a csomagolás lebomló, karbonsemleges voltára. Ez csak néhány példa, amit mind ismerünk, amikor élelmiszert, háztartási gépet, számítógépes programot, ruhaneműt, repülőjegyet, autót, táskát vagy egyebet vásárolunk.

Így szigorít az EU

Az Európai Unió Fogyasztók helyzetbe hozása a zöld átmenet érdekében című irányelve most rendet vág ebben a kamuzásban. 2026-tól például tilos úgy környezetbarátnak minősíteni egy árut vagy csomagolást,  hogy nincs mögötte hivatalos tanúsítási rendszer vagy hatóság igazolása. Szigorodnak a környezeti teljesítményre vonatkozó ígéretekre vonatkozó előírások: csak akkor lesznek megengedettek, ha reális végrehajtási tervet és megvalósítható célokat tartalmaznak, és ha azokat független harmadik fél szakértők rendszeresen felülvizsgálják, akiknek megállapításait a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Szigorúbban veszik majd a javíthatóságra, a szoftverfrissítésre vonatkozó állításokat, vagy a tervezett elavulás gyakorlatát.

Az európai törekvéseket olyan civil erők is segítik, mint például a Tudatos Vásárló, ami segít eligazodni a valóban zöld termékek világában itt vagy egy ingyenesen letölthető applikációval.