fbpx

Biodízellel zöldít a kamionsport

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 21.

A kamionsport újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A Hungaroringen június közepén került sor a 2021-es FIA Kamion Európa-bajnokságra (FIA ETRC), amely során lehullott a lepel a sportág legújabb innovációjáról. A FIA ETRC és a TotalEnergies 3 éves megállapodást kötött, ami értelmében a TotalEnergies vált a FIA kizárólagos HVO100 tisztán biodízel beszállítójává. A júniusi versenyhétvégén pedig már 15 versenygép került feltöltésre teljes egészében megújuló energiaforrásokból származó üzemanyaggal.

 

A biodízelre esett a választás

A fenntartható életformára való globális törekvés immár a kamionversenyzésben is megjelent. A FIA Kamion Európa-bajnokság támogatójaként, a FIA Kamionverseny Bizottság az Európai Kamionverseny Szövetség (ETRA) közreműködésével 2019 óta dolgozik egy fenntarthatósági tervezeten, amelynek legfőbb célja a környezetbarát energiaforrások fokozatos bevezetése a sportág életébe.

 

kamion kamionverseny hungaroring versenypálya
Steffi Halm vezet a 2021. év hungaroringi versenyén (Kép forrása: Richard Kienberger)

 

A rövid távú célok között pedig első helyen a bioüzemanyagok bevezetése áll.

Emiatt a bizottság úgy döntött a hivatalos pályázati eljárást és a FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyását követően, hogy 2021-re 100%-ban áttér a fenntartható üzemanyag használatra. Ebben pedig a TotalEnergies lesz a legfőbb partnere, hiszen a cégcsoport által szállított HVO100 biodízelre esett a versenyszervező bizottság választása. A TotalEnergies-zel történő megállapodás mindazokon túl, hogy a FIA ETRC rövid távú céljai mellett szól, azon törekvését is alátámasztja, hogy a közúti árufuvarozás ágazatában is a fenntartható technológiák alkalmazása kerüljön előtérbe.