fbpx

„Az a feladatom, hogy a legjobbak közül válasszam ki a legjobbat”

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 01.

Az idén is megrendezésre került a WPO (World Packaging Organisation) világszintű csomagolási versenye. A 2022-es WorldStar verseny ünnepélyes díjátadó ceremóniájának házigazdája az idei évben Milánó volt.

díjátadó
Díjátadó Ceremónia, Fiera Milano, 2022. május 4-én (forrás: www.worldstar.org)

240 csomagolási megoldást díjaztak

Két év online ünnepség után, 2022. május 4-én este mintegy 300 csomagolási szakember 37 ország képviseletében együtt ünnepelte a WPO által szervezett WorldStar Award idei nyerteseit. A ceremónia a WPO milánói tevékenységének része volt az IPACK IMA 2022 rendezvény keretében, azóta pedig a WorldStar Award különböző kategóriáinak mind a 240 nyertese megtekinthető a WorldStar hivatalos weboldalán.

A WorldStar a legnagyobb és legrangosabb globális csomagolási verseny, mely 2021-ben több mint 440 nevezést vonzott a világ 37 országából, melyek közül 240 nyertes került díjazásra. A legtöbb díjjal Németország távozott (28), ezt követi 27 díjjal az ANZ (Ausztrália és Új-Zéland), majd Japán (23) és végül Kína 15 díjjal.

Az ünnepségen kihirdették a különleges kategóriák – Marketing, Fenntarthatóság, Élelmiszerpazarlás csökkentésére szolgáló csomagolás, Elnöki Díj, valamint az Életmű Díj – nyerteseit is. A 2022-es csomagolási Életmű Díj nyertese idén Rachel Bayswater (Egyesült Királyság) és Graeme Lang (Ausztrália) lett.

Köszöntőjében Pierre Pienaar, a WPO elnöke kifejtette, hogy az Elnöki Díj olyan innovatív megoldásokat ismer el, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a fenntartható világ fejlődéséhez. „Más szóval, az a küldetésem, hogy a legjobbak közül válaszszam ki a legjobbat, tudva, hogy ez a csomagolás megváltoztatja a világot, és pozitív hatással lesz a modern élet egy vagy több fontos aspektusára, például a környezetvédelemre, fenntarthatóságra, élelmiszerbiztonságra vagy az élelmiszerpazarlás csökkentésére.”

csomagolás
Az aranyminősítésű Elnöki Díjat a Mondi Group vehette át

Az előző évekhez hasonlóan, idén is több minősítésű Elnöki Díjat osztottak ki a pályázók között. Az arany minősítésű Elnöki Díjat az osztrák Mondi Group nyerte, mégpedig a csomagolóanyagok és komponensek kategóriába nevezett Funkcionális Barrier Papír– újrahasznosítható zárópapírok teljes választéka a fenntartható csomagolási megoldásokhoz című pályázatával.

„A Mondi a fenntartható csomagolástervezés úttörője. Az EcoSolutions megközelítésünk azt jelenti, hogy mindig a legjobb megoldásokat igyekszünk kínálni az ügyfeleink, a bolygónk és a végfelhasználóink számára, és ott, ahol ha lehetséges, papírt, ahol hasznos, műanyagot használunk. Mivel stratégiáink középpontjában a fenntarthatóság áll, valamint a MAP2030 keretrendszerünk részeként ambiciózus fenntarthatósági kötelezettségvállalásokat tettünk, eltökélt szándékunk, hogy rugalmas csomagolásunkat a körkörös gazdaság részéve tegyük” – nyilatkozta a díj átvételekor Thomas Ott, a Mondi vezérigazgató-jelöltje.

A Mondi új barrier papírjai újrahasznosítható és megújuló megoldással helyettesítik az FMCG-hez és fogyasztói termékekhez hagyományosan használt műanyag fóliákat és laminált rétegeket. A műanyag mennyiségét azzal csökkentik, hogy olyan megújuló nyersanyaggal helyettesítik azt, amely sajátos mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az átlyukasztási ellenállás, a rugalmasság és a nyomtathatóság. Fenntarthatósági szempontból további előnye, hogy újrahasznosítható az európai papíráramban is, PVDC-mentes, valamint zsír- és vízgőzzáró. Ez az újrahasznosítható barrier papír a már meglévő töltősorokon is használható, a formázó, töltő, záró (form-film-and-seal, FFS) metódusoknál is.

csomagolás
Ezüst minősítésű Elnöki Díj– PACKSYS GmbH

Az ezüst minősítésű Elnöki Díjat a kapszulaadagoló kapta

Idén az ezüst minősítésű Elnöki Díj nyertese a német PACKSYS GmbH Kapszulaadagoló pályázata lett. A cég mottója: „Mindig egy lépéssel előrébb legyünk. Így fejlesztjük ma azt a csomagolást, amelyre holnap szükségük lesz a vásárlóinknak. Nálunk a 100% a minimum.”

A kifejlesztett kapszulaadagoló tökéletes csomagolási megoldás gyógyszerészeti kapszulákhoz, különösen a csökkent mozgásképességű emberek számára, ugyanis egy kézzel is könnyedén használható.

A piacon kapható kapszulák adagolási lehetőségei korlátozottak. Bár a kereskedelemben kapható buborékfóliák egyszeri adagolást tesznek lehetővé, nem újrahasznosítható kompozit anyagból készülnek, és gyakran nehezen használhatók. A tervezők célja így az volt, hogy olyan csomagolási megoldást találjanak, amely egyensúlyozza ezen gyengeségeket: egy fenntartható adagoló, amely lehetővé teszi a kapszulák percíz és higiénikus egyszeri adagolását, ugyanakkor használata egyszerű és intuitív. A termék a gyógyszerészeti előírásoknak megfelelő PP+ acélrugóból készült, így teljesen újrahasznosítható. A csomagolás hengeres kialakítása miatt gépi töltéssel készül, és nedvességérzékeny termékek esetében szárítókapszulával is felszerelhető. Előnye, hogy gyors és pontos adagolást tesz lehetővé az ápolószemélyzet számára, valamint újratölthető.

Idén kettő bronzminősítéstítél oda a zsűri

A bronz minősítésű Elnöki Díjat 2022-ben két pályázat is kiérdemelte. A díjak egyikét a cseh Smurfit Kappa BeeeerBox nevű e-kereskedelmi csomagolása nyerte el. A tervezés kiindulópontja a következő volt: a Zichovec családi sörfőzde Európában kezdett terjeszkedni, és szükségük volt egy biztonságos csomagolásra, mivel az eredeti doboz nem felelt meg az üvegpalackok védelmével szemben támasztott magas követelményeknek. Így született meg a BeeeerBox, amelynek fő eleme az egy darabból álló betét, mely 3 palack számára készült. A deformációs zónáknak köszönhetően a betét tökéletesen véd minden egyes palackot. A csomagolást azonban úgy tervezték, hogy az univerzális konstrukciója miatt alkalmas lehet konzervdobozokhoz is.

csomagolás
Bronz minősítésű Elnöki Díj – Smurfit Kappa

A teljes csomagban 12 vagy 24 palack fér el. A BeeeerBox megfelelt a fuvarozó cégek ejtési tesztjein, és ellenáll a megerőltető szállításokkal szemben is. A BeeeerBoxnak köszönhetően a csomagolási- és szállítási költségek 40%-kal csökkentek, a vásárlói élmény pedig jelentősen javult, így a prémium sör végre prémium csomagolást is kapott.

csomagolás
Bronz minősítésű Elnöki Díj– Safepack Industries Ltd.

Szintén bronz minősítésű Elnöki Díjat érdemelt az indiai Safepack Industries Ltd. „Komposztálható rozsdamentes VCI fólia” pályázata. A fenntartható csomagolás előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak, hisz a világ növekvő környezetvédelmi aggályokkal néz szembe. Ahogy a fogyasztók egyre lelkiismeretesebbek lesznek a vásárolt termékekkel és általános ökológiai lábnyomukkal kapcsolatban, a vállalkozások kezdik felismerni a fenntartható csomagolás fontosságát a fogyasztók megszólítása érdekében.

A fenntartható csomagolás legfontosabb előnyei közé tartozik a hulladék csökkentése, az erőforrások megőrzése és a környezeti hatások csökkentése. A Safepack kutatás-fejlesztése ezek alapján a kompatibilis védőmolekulákon dolgozott, hogy megbízható komposztálható VCI fóliát alkosson, ami a teljes életciklus során megakadályozza a korróziót, és így nem károsítja a környezetet. Ez azért fontos, mivel a korrózió mindig is költséges ellensége volt a fémeknek (minden iparágban), így világszerte keresik erre a problémára a környezetbarát csomagolóanyagot. A csapatnak több mint egy évébe telt, mire integrálta a VCI korróziógátló tulajdonságait a biopolimerekkel. A komposztálható VCI fólia a szabadalmaztatott illékony korróziógátlók (VCI) és az AS/TM 6400 és EN13432 tanúsítvánnyal rendelkező komposztálható gyanták egyedülálló kombinációja, amely vastartalmú és nem vastartalmú fémek korrózió elleni védelmére szolgál. A komposztálható VCI fólia egyediségét korábban a SIES Star Award és az IFCA Star Award 2020 díja is elismerte. „Csökkentse, használja újra, hasznosítsa újra, gondolja és tervezze újra” – szól a Safepack csapatának mottója, ami remélhetőleg hatással lesz a következő generációkra is.

A WorldStar verseny idén is fogadja a pályázatokat, 2022. június 15-től nyílik meg a jelentkezés a 2023-as megmérettetésre. A pályázatok leadásának határideje 2022. október 20. Természetesen a WPO a WorldStar Student versenyét is meghirdeti, melyre várják a nemzeti versenyeken elismert hallgatók csomagolásait, 2022. november 1-ig.

Pente Szilvia