fbpx

Exporttervek, beszállítói kapacitás bővítése

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 02.

„Amennyiben van kereslet, a kínálatnak fejlődni kell – ez indokolta a logisztikai beruházást”

Két szint, 8000 m2, tömbös tárolás – új raktárépülettel bővült a Karsai Plast Kft. Tiszaújvárosban. A 850 milliós logisztikai beruházás eredményeként a Karsai Holding Zrt. működési alapterülete meghaladja a 87 ezer négyzetmétert Magyarországon és Erdélyben, valamint lehetővé teszi a jelenlegi beszállítói kapacitás bővítését és az exportcélok kitűzését.

A beruházás ünnepélyes átadása

Műszaki műanyag alkatrészek fröccsöntése

Az 1988-ban alapított vállalkozás, a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. cégcsoport tagjaként a jelenlegi gyáregységét 2006-ban építette. Az elmúlt több mint 15 évben autóipari műanyag alkatrészeket gyártottak, de egyéb termékeket (műszer- és telekommunikációs iparnak fogaskerekek, csapágyak, műszerházak, burkolatok és egyéb alkatrészek) is állítottak elő automatizált robotok segítségével. A vállalkozásnak van saját terméke is, pl. a hatszög alakú járólap, mely ideiglenes vagy állandó járdák, felületek kialakítására alkalmas. A termék hőre lágyuló, újrahasznosított műanyagból készül, alkalmas tartós használatra, így hozzájárul környezetünk megóvásához. Terhelhetőség és méret alapján két típusát forgalmazzák. Az előállított autóipari- és egyéb termékekre egyre nagyobb volt a kereslet, melyet a cégnek ki kellett elégíteni, így egy idő után kevésnek bizonyult a folyamatos beszállítást biztosító logisztikai háttér. Ezt a problémát felerősítette a Covid-19 okozta nehézségek, így a 2018-as bővítési fejlesztésre vonatkozó tervek alapján a kivitelezés megkezdődött. A pandémia lassította a kivitelezési munkákat, de a 2021-2022-es években felgyorsult az építkezés, és idén átadásra került az új, 4000 négyzetméter alapterületű, kétszintes raktárépület. A beruházás keretében megújult, egyben bővült a parkoló is.

Új termékkör bevezetése

A cég alapelvei között szerepel a rugalmasság, ennek szellemében jellemző a tervezés, a körülményekre való gyors reagálás. Az átadott raktárépület biztosítja a cégnek az elveknek való megfelelést, az alkalmazkodást a gyorsan változó vevői igényekhez, függetlenül attól, hogy a szállítási paritás változásáról vagy a megnövekedett mennyiségről van-e szó.

„A jelenlegi beszállítói kapacitást kívánjuk bővíteni, főként a Suzuki, de más autóipari beszállítók, illetve egyéb, nagy méretű műanyag igények felé” – mondta Karsai Béla, a cégcsoport tulajdonosa az átadóünnepségen. A beruházás megvalósításával egy új termékkör gyártását is elkezdte a vállalat, ennek pozitív következményeként a foglalkoztatás is növelhető a térségben.

Targonca munka közben

Egyedülálló csúcstechnológia

Említésre méltó a cég 4000 tonna záróerővel rendelkező, Engel fröccsöntő gépe, mely Magyarország és a közép-európai térség egyik legnagyobb, műanyag termékek gyártására alkalmas technikája, amivel akár 25 kg-os termékek előállítása is megoldható. Az egyedülálló, nagy hatékonyságú, gazdaságosan működtethető munkagéppel gyártott termékek köre újrahasznosított műanyagból készült, hatszög alakú járólap, napozóágy, raklap, személyautóhoz ajtó belső burkolat, sárvédő ív, kerti bútorok stb.

Barna Ferenc