fbpx

A sikeres együttműködés eredménye az új MI tanszék

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 01.

Megalakult Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke, melynek eredményeiből a hazai felsőoktatás teljessége profitálni tud majd

A napjainkban zajló mesterséges intelligencia-forradalom kihívás elé állítja az ipari nagyvállalatokat és az oktatást egyaránt. Együttműködésben ad választ a Bosch és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE) a kihívásra, melynek eredményeként május első felében átadták az IK Mesterséges Intelligencia Tanszéket az egyetem Informatikai Karán.

A kutatás fókusza az önvezető járművek

Egy, a tudás társadalmi hasznosulását megcélzó egyetem és egy profitorientált nagyvállalat céljai, értékrendjei lényegesen eltérnek egymástól. Azonban ez a produktív feszültségpont volt az, mely eredményre vezetett, ugyanis mindkét fél rájött, hogy céljaikat ezzel az együttműködéssel érhetik el.

Dr. Palkovics László
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, valamint Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

A Bosch támogatásával egy új típusú egyetemi tér jött létre az ELTE-n; a 400 m2-es megújult környezet (korszerű tantermek, rugalmasan használható kutatói munkaállomások, informatikai laboratóriumok, kollaborációs tér, workshop szoba, könyvtárhelység) segíti a hatékony munkát a témában. Mindez összhangban van a Bosch „New Way of Working” megközelítésével. A legtöbb funkció egy helyre került; a kutatók, az egyetemi dolgozók és a hallgatók mindent gyorsan és könnyen elérnek. A kialakított modern környezet egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a közös gondolkodást. Az új tanszék kutatási területei: önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás, az emberi agyműködést leképező neurális hálók felülete. A központi téma a 4-es és 5-ös szintű önvezetés-támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a jármű biztonságos irányítását.

Gyakorlatias, versenyképes tudás

A Bosch stratégiájában mindig előkelő helyen volt a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos együttműködés. Jelen eset is ezt támasztja alá, fontos mérföldkő ez a vállalat és az oktatási intézmény életében. Minden résztvevő profitálhat az egyedülálló ökoszisztéma biztosította lehetőségekből: az egyetem közvetlenül bekapcsolódhat az ipari innováció napi menetébe, aktívan formálhatja a jövő technológiáját. A hallgatók gyakorlatiasabb, piacképesebb tudást szerezhetnek, a vállalat pedig versenyképességét tudja növelni a gyorsan változó technológiai környezetben.

Az együttműködés konkrét eredménye az egyetem képzési rendszerében nem csak a tanszékkel testesül meg, hiszen új mesterszakot is fognak indítani a témában.

Tudásközpont is a jövőbe mutató „kutatóbázis”

A harmadik generációs kutatóegyetemi modellt megformáló tanszékre jellemző a nyitottság. Már indulásnál 25 hallgató és több mint 20 kutató csatlakozott a területhez. A mesterséges intelligencia témakörében több alapképzést is indít az egyetem, erre számos MSC szak épül az alapoktól, a legfejlettebb témákig. Ezzel párhuzamosan gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok is megvalósulnak majd az együttműködés keretében.

Tesla

Barna Ferenc