fbpx

A visszaigénylés szabályai az egyszerre termékdíj- és EPR köteles termékek tekintetében

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 december 23.

Ahogy egyre több vállalat eszmél fel, hogy bizony 2023. július 1.-jét követően életbe lépett az EPR szabályozás, úgy egyre több kérdés érkezik a Green Tax Service Kft.-hez is. Számtalanszor felmerült kérdés például, hogy: „Nekem miért kell EPR díjat fizetnem, ha már megfizettem utána a termékdíjat?” És itt álljuk is meg, és tisztázzuk gyorsan a félreértéseket.

Lassan minden piaci szereplőnek, csomagolóipari cégnek világossá válik, hogy azok a csomagolószerek, amik betöltik a csomagolási funkciót, nem kell, hogy termékdíj terhelje (kivéve hordtasakok). Pontosabban, a fizetendő termékdíj mértékét a termékdíj törvényben meghatározott képlet alapján „ki kell nullázni”, feltéve, hogy annak első belföldi forgalomba hozatala 2023. 07. 01. utáni, és nincs a felek között termékdíjátvállalási szerződés (átvállalás esetén nem is keletkezett fizetési kötelezettség, pont azért került átvállalásra). Ezt az eljárást kell alkalmazni még akkor is, ha a termékdíj és az EPR fizetésre kötelezett alany eltér egymástól. Válasszuk szét a csomagolószer- beszerzéseinket időrendi sorrendbe.

fém doboz italosdoboz

2023. július 1.-jét megelőzően beszerzett csomagolószerek

Amennyiben nem kötöttünk átvállalási szerződést a csomagolószer-beszállítókkal, és amennyiben ők a kötelezettek, a környezetvédelmi termékdíjat kiszámlázták vállalatunk részére. Az EPR kötelezettség a csomagolószerek után a belföldre eladott termékek csomagolása, illetve a belső csomagolási felhasználás után keletkezik, amennyiben ez 2023. július 1.-jét követően történik meg. Igen ám, de így még termékdíj és EPR díj is terheli ezeket a csomagolószereket, illetve csomagolásokat. Ezért a következő jogszabályi lehetőség áll rendelkezésre: A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet alapján a körforgásos termék után 2023. július elsejét követő belföldi forgalomba hozatal alapján a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat igazoltan megfizető visszaigényelheti a termékdíjköteles termék után az általa vagy a csomagolószer kötelezettje által 2023. július elsejét megelőzően megfizetett termékdíj azon összegét, amely az igazoltan megfizetett kiterjesztett gyártói felelősségi díjjal megegyezik.

Ez a szigorú jogértelmezés alapján azt mondja, hogy a visszaigénylési jogosultsághoz két dolog kell, hogy teljesüljön, és ez megjelenjen a nyilvántartásokban: a termékdíj tényleg megfizetésre kerüljön a kötelezett által, illetve a csomagolást végző megfizette az EPR díjat is. Ez alapján a visszaigénylési jogosultság a tárgynegyedévet követően valósulhat meg az adott időszakra vonatkozó termékdíjbevallás önellenőrzésével, hisz az EPR díj megfizetése nem valósulhat meg az adott időszakra vonatkozó termékdíjbevallás benyújtásáig.

2023. július 1.-jét követően beszerzett csomagolószerek

Mivel a visszaigénylés jogosultsága csak a 2023. július elsejét megelőzően megfizetett termékdíjra vonatkozik, ez magával vonja, hogy csomagolószerre az ezt követő teljesítési dátummal kiállított számlák nem tartalmazhatnak környezetvédelmi termékdíjat. Abban az egy esetben tartalmazhat a számla környezetvédelmi termékdíjat, ha a beszállító partnerünk nem kötelezettje az adott csomagolószernek, és ő maga is termékdíjjal növelten vette meg, még 2023. július 1.-jét megelőzően. De ebben az esetben a beszállítónak a számláján fel kell tüntetnie az eredeti kötelezett nevét, címét, adószámát, az általa beszerzett csomagolószer számlájának számát és dátumát. Ha a beszállító partnerről kiderül, hogy mégis csak termékdíjkötelezett, és a fentiek alapján a jogszabálynak nem megfelelően, termékdíjjal növelten állított ki számlát, azt meg kell kifogásolni, sztornóztatni, és új, termékdíj nélkül kiállított számlát kérni.

Bízunk benne, hogy ezzel a szakmai összefoglalóval segítettünk vázolni a csomagolószerekkel kapcsolatos termékdíj és EPR feladatokat annak érdekében, hogy a megfelelő mértékű kötelezettség terhelje az adott csomagolást.

Sztruhár Imre és a Green Tax Service Kft.