fbpx

Új csomagolóipari óriás született

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 24.

Az ír Smurfit Kappa 11 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai WestRock vállalatot. A JP Morgan becslése szerint a létrejött óriásvállalat piaci részesedése a hullámpapír csomagolóanyagok európai és észak-amerikai területén 20 százalék körül lesz. 

A londoni tőzsdén jegyzett Smurfit Kappa részvényei zuhantak, miután kiderült, hogy létrejött a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett papír- és csomagolóvállalata, amelynek értéke csaknem 20 milliárd dollár.

zászló

A legfontosabb londoni tőzsdeindex, az FTSE 100 adatai alapján, a WestRock részvényesei egy részvényt kapnak az új, Smurfit WestRock névre keresztelt társaságból, valamint 5 dollárt készpénzben minden egyes részvény után. Ezeket a feltételeket nem fogadták jól a felvásárlói oldalon, ezért a bejelentés hírére a Smurfit részvényei egy szakaszban több mint 11%-ot estek. Ez a mélyrepülés az egész kereskedési nap folyamán megmaradt.

A Smurfit Kappa vezérigazgatója, Tony Smurfit, Ken Bowles pénzügyi igazgató és Irial Finan elnök mindannyian megtartották ezeket a szerepköröket az új cégben is.

Az új cég székhelye Írországban, a globális központja pedig Dublinban lesz. Bevezetik a New York-i tőzsdére, és Londonban is lesz szabványos jegyzése.

A Smurfit azzal indokolta az akvizíciót, hogy eddig nagyon nagy hiányosságai voltak a globális portfóliójában az amerikai piacot illetően.

Czékus Mihály