fbpx

A fagyasztott termékek csomagolásának újragondolása

Írta: Transpack-2024/II. lapszám cikke - 2024 május 05.

A Metsä Board az iparág vezetőivel együttműködve újratervezte a fagyasztott élelmiszerek egyik kedvencének, a fagylaltkelyheknek a csomagolását. A csapat tanulmányozta az értéklánc különböző szakaszait az anyaggyártástól kezdve, a festékfelhasználáson át, a logisztikáig. Ennek eredménye egy olyan csomagolás lett, amelynek jelentősen kisebb az éghajlati hatása.

A tervezői, nyomdai és feldolgozási szakértőkből álló csapat először elemezte a jelenleg piacon lévő fagyasztott élelmiszer-csomagolásokat, hogy azonosítsa a fejlesztésre szoruló területeket. Ezek a megoldások hagyományosan az újrahasznosított rostokon és a direkt színes nyomtatáson alapulnak. Ezzel a projekttel a csapat új lehetőségeket akar bemutatni a gondosan kiválasztott könnyű, friss rostból készült anyagok és a flexonyomtatási módszerek alkalmazásával, hogy kiváló használhatóságot és páratlanul gazdag árnyalatú grafikát érjenek el az éghajlatra gyakorolt kisebb hatás mellett.

csomagolás

Kevesebb anyag, kevesebb festék

Fedőrétegnek a Metsä Board kétszer mázolt fehér kraftlinerét (MetsäBoard Prime WKL, 125 g/m2) választották, mivel könnyű és sima felületű, ami lehetővé teszi a részletgazdag képi megjelenítés kiváló reprodukálását. Az alsó- és a hullámréteg mázolatlan kraftlinerből (MetsäBoard Natural WKL Bright 90 g/m2) készült, amely ideális a nagy szilárdságot igénylő, kis méretű és könnyű csomagolásokhoz. Mindkét anyag tiszta és nyomon követhető friss farostból készült, így a csomagolás könnyen újrahasznosítható vagy komposztálható, és élelmiszer-csomagolásként is biztonságos. Leegyszerűsítette a gyártást, hogy a két réteg ugyanabból az anyagból készült, és eközben a minőség sem romlott.

A Metsä Board fenntarthatósági szakértői részletes számításokat végeztek a csomagolásban felhasznált kartonanyagokról, összehasonlítva azokat az európai piacon használt hagyományos, újrahasznosított rostalapú hullámkarton-csomagolásokkal. A számítások azt mutatják, hogy az új csomagolási megoldás 8%-kal könnyebb, mint a hagyományosak. A karton könnyűségének és a csomagolás előállításához felhasznált nem fosszilis energia (amely a Metsä cellulózgyártásának mellékterméke) révén a csomagolás klímára gyakorolt hatása akár 36%-kal kisebb, mint a hagyományos csomagolásé (Cradle-to-Gate + End-of-Life).

A Futupack csomagolástervezői különös figyelmet fordítottak a felhasználói élményre, és úgy tervezték meg, hogy az külön műanyagalkatrészek vagy szerszámok nélkül is könnyen nyitható legyen. Különös ügyeltek a nyomdafesték felhasználásának minimalizálására, miközben a különböző ízek jellegzetes megjelenését is megőrizték. A négyszín-nyomtatást a direkt színek használatának elkerülése, valamint a nyomtatási folyamat hatékonyságának és rugalmasságának javítása érdekében választották.

Jövőbe mutató nyomtatási módszerek

A csomagolóanyagokat gyártó Adara Pakkaus a 64 l/cm-es kiterjesztett színterjedelmű (ECG) nyomtatást javasolta a hullámkartonhoz megfelelő módszereként. A flexo-nyomólemezeket a Marvaco szállította. A gondosan kiválasztott kraftliner anyagok használatával a csapat képes volt kiküszöbölni a hullámkartonoknál gyakori „mosódeszka-effektust”.

Ritka az ilyen nagy felbontású minőség a hasonló megoldásoknál, a hullámkarton-nyomtatáshoz ugyanis általában alacsonyabb felbontást alkalmaznak. Az ECG-módszer hasznos a „társnyomtatáshoz”, a minták kombinálásához, valamint a hulladék, a lemezek, az energia- és a festékpazarlás csökkentéséhez a nyomdagépen – mondta Kai Lankinen PhD, az ECG-nyomtatás szakértője, aki tanácsadóként működött közre a projektben.

twisty

Lari Seppälä, az Adara nyomdaipari vezetője különösen büszke a projekt ökológiai hatékonyságára, amely a környezeti hatások csökkentését célzó lehetőségek kiválasztása érdekében magában foglalta a teljes folyamat felülvizsgálatát. „Az új hétszínes nyomdagépünkkel és az ECG-eszközökkel sikerült csökkenteni a festékfelhasználást, egyszerűsíteni a logisztikát és rugalmasabbá, valamint költséghatékonyabbá tenni az egész folyamatot. Egy négyszínű készletet használtunk korszerűsített vízbázisú festékekkel, amelyhez a Siegwerk UniNATURECor Postprint Process Extender (15-001155-9) elnevezésű, 49%-os biológiailag megújuló tartalommal (BRC) és 26%-kal alacsonyabb szén-dioxidkibocsátással rendelkező festékét fogadták el” – tette hozzá. Az év elején ugyanez a szakértői csapat egy másik projekten, az ultrakönnyű pizzásdoboz tervezésén dolgozott. Ez a fagylaltcsomagolási projekt ismét megmutatta a zökkenőmentes csapatmunka erejét. Az anyagok gondos kiválasztásával és a nyomtatás hagyományos határainak feszegetésével sikerült ötvözni a kiváló funkcionalitást és erőforrás-hatékonyságot. Az együttműködés kulcsfontosságú volt az ellátási lánc különböző szakaszain belüli követelményeinek és a képességek megértéséhez – vonta le a következtetést IIkka Harju, a Metsä Board csomagolási szolgáltatásokért felelős igazgatója.

Forrás: Metsä Board | Fordította: LUPE Magazin