Robotok festik meg álmainkat

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 22.

Egy nemzetközi hotellánc legújabb,”Sleep Art” projektje során egy speciális érzékelőkkel ellátott matrac segítségével rögzítik az éjszakai hangokat, mozgásokat, az alvó ember hőmérsékletét. A kapott jeleket egy ABB robot átalakítja, és vászonra festi. Így ébredés után a projektben résztvevő vendég az ágya mellett találhatja saját álma ihlette absztrakt művészeti alkotást.

 

 

Robotokkal csökkenthető az üzemi balesetek száma

 

“Álomfestő” robottal egyelőre még csupán néhány városban, köztük Berlinben és Párizsban találkozhatunk, az ipari robotok azonban számtalan helyen megtalálhatók. Az ipari robotot Georg C. Devol fedezete fel, és legelőször 1961-ben az Egyesült Államokban lévő General Motors egyik autógyártó üzemében alkalmazták. Azóta a világ vállalatai is számos indokból alkalmaznak robotokat, de használatuk legfőbb oka minden esetben a versenyképesebb, korszerűbb, hatékonyabb és energiatakarékosabb működésben rejlik. Legyen szó csomagolásról, adagolásról, ipari festésről, vagy akár precíziós alkatrészgyártásról, a robotokkal jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek, a bérkiadások és a közvetett rezsiköltségek is. A robotok az üzemeltetési költségeket is csökkentik, miközben pontosságuk és tevékenységük ismételhetősége magas minőségű termékek gyártását teszi lehetővé. Alkalmazásukkor a dolgozóknak nem kell koszos, forró vagy veszélyes körülmények között munkát végezniük, tehát jelentősen csökkenthető a munkahelyi balesetek száma.

Ember és robotegymás munkáját segítik

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) felmérése szerint 2011-ben a járműgyártók 59,7 ezer új robotot állítottak üzembe, ami 55 százalékos ugrást jelent az előző évhez képest. 2012 és 2015 között további növekedést várnak a robotok piacán. Az ABB úgy látja, hogy a jövő fejlesztései jelen állás szerint az ember-robot együttműködés irányába haladnak, hogy robot és ember egy térben, egymás mellett, egymást segítve tudjon dolgozni. A környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap: a minél kevesebb energiafelhasználás és az újrahasznosítás lehetősége, amely a gyártási anyagok és gyártási metódusok megváltoztatására irányul.

 

 

ABB robotok a gyártósorokon és az ősrobbanás szimulásánál

 

Az ABB robotjai a legjobb minőséget képviselik már évtizedek óta, és sikeresen teljesítenek szolgálatot a világ számos pontján: mostanáig már több mint 200.000 darabot, amelyből Magyarországon több mint 600-at állítottak munkába. Technológiai tudásukat többek között az Audi, az Univer és az Agrofeed gyártólétesítményeiben kamatoztatják, világszerte pedig gyárak és kutatóközpontok ezreiben. ABB robotok segítettek például megalkotni az Ősrobbanás szimulálásához szükséges környezetet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében. Az ABB robotjai az ipari ágazatok mellett azonban jelentős szerepet játszanak a showbusiness-ben is. Hiszen léptek már színpadra táncosként Bon Jovival és a Terminátor Megváltás című filmben is feltűntek.

 

ABB Kft.

H-1134, Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.
Tel.: +36 1 4432168
Fax: +36 1 4432287
Mobile: +36 20 2579031