fbpx

Kedves Olvasóink!

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 21.

Csomagolunk, mint mindig. 

Ez alkalommal azt járjuk körbe, mi határozza meg döntéseinket, mindez milyen hatással van környezetünkre, és milyen alternatívái vannak csomagolásunk utóéletének.

Csomagolunk, mint mindig.

 

Nem újkeletű fogalom az ökológiai lábnyom. Már becsülni, sőt számítani is tudjuk, hogy életmódunk mekkora terhet jelent a Föld számára, hogy mekkora területre van szükség egy ember szükségletének megtermeléséhez, sőt a közben kibocsátott szennyező anyagok közömbösítéséhez. Épp ezért vagy ezzel párhuzamosan az energiahatékonyság és a környezet kímélése a legfőbb szempont ma már a tudatos felhasználás mellett a jövő anyagainak fejlesztésekor is. A csomagolóanyagok zöme a mai napig szeméttelepen landol, sőt számtalanszor találkozunk vele a természetben (erdőben, tengerben egyaránt). A jövő anyagai azonban már természetesek lehetnek, amelyek könnyen lebomlanak. Sőt, a jelenről is beszélhetnénk, hiszen hazai kutatási eredményekről is beszámoltunk már számtalanszor Olvasóinknak, és szerencsére már a hazai kereskedelmi forgalomban is kapható biológiailag lebomló csomagolás (bár a piac árérzékenysége miatt még lassan terjed).

Kutatások tehát nálunk is folynak, de nézzük meg, hogy működik mindez a tengerentúl: az amerikai kormány jelenleg 35 millió dollárt költ olcsóbb szénszálas anyagok fejlesztésére, míg a Harvardon a kitin és selyem ötvözéséből készült anyagból próbálnak lebomló csomagolóanyagot alkotni. Szintén természetes anyagból készül a gomba alapú csomagoló, ami teljesen környezetbarát, könnyen lebomló, sőt még ehető is, bár az íze kifogásolható.

A felsorolt kutatások ígéretesek, de (gazdaságos) elterjedésükig a már meglévő csomagolóanyagokkal kell sáfárkodnunk, és azt a bizonyos lábnyomunkat a lehetőségeinkhez képest csökkentenünk. A hulladékaink begyűjtéséhez, kezeléséhez igyekeztünk aktuális lapunkban Olvasóinknak tippeket adni, egy csokorba szedtük Partnereink megoldásait, amelyek segítségével hátha sikerül nekünk is, Önöknek is a környezetterhelésünket legalább ésszerű keretek közt tartani.

 

Ízelítő a megoldásokból, és a témával foglalkozó egyik aktuális cikkünkből: „Tavaly százmillió darab alupalackot gyűjtöttek vissza, a kibocsátott mennyiség mintegy 60 százalékát, amely többek között annak eredménye, hogy az elmúlt években több mint 200 millió forintot fektettek be az alumínium italosdobozok gyűjtésére alkalmas automaták megvételébe és elhelyezésére országszerte.”

 

Természetesen nem csak csomagolunk. Lapunk hasábjain a csomagolóipar kiszolgálására elengedhetetlen anyagmozgatási, logisztikai szolgáltatásokról is tájékoztatjuk Önöket.

 

Hasznos Olvasást kívánok!