fbpx

Műanyag: árnyaltabb szabályozást vár az ipar

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 24.

Egyetértenek a csökkentéssel, de nem párbeszéd nélkül.

Felülvizsgálatra szólítanak

A csomagolóipar európai szervezetei már korábban is bírálták a közelgő csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló irányelvet. Érvek szerint az „önkényes” korlátozások az alapvető párbeszéd figyelmen kívül hagyásával születtek, születnek. A Copa-Cogeca , a Freshfel Europe , az Európai Frisstermékek Szövetsége és az Europatat, az Európai Burgonyakereskedelmi Szövetség nyilatkozában felszólítja a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet előkészítőit, hogy vizsgálják felül az 1,5 kg-nál kisebb súlyú gyümölcsök és zöldségek csomagolásának tilalmát, és ehelyett vezessenek be árnyaltabb ösztönzőket, mint például az ökológiai címkézés.

A tiltás ellentmond az elemzéseknek

A szervezetek azt mondják, hogy támogatják az új szabályozás célját a csomagolási hulladék csökkentésére, és az európai Zöld Megállapodás ambícióinak megfelelő körforgásos gazdaságot. Egyetértenek a belső piac működésének védelmével is, mégis aggódnak a szabályozás miatt. Az 1,5 kg-nál kisebb súlyú friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolásának betiltása szerintük ellentmond a meglévő anyaghasználatnak és az életciklus-elemzéseknek. Egyrészt nem célravezető, ha csak a tilalmakra összpontosítunk az alternatívák alkalmazása nélkül. Másrészt a korlátozásokban hiányolják az alapos tudományos bizonyítékokat.

Több tiszteletet a műanyagnak!

Ezért a szervezetek azt kérik, hogy az új szabályozás bizonyos összefüggésekben tartsa tiszteletben a műanyag alapvető felhasználását. Azt javasolják, átfogó tilalmak bevezetése helyett a felesleges csomagolások visszaszorítására legyen a cél:  újrahasznosított, lebontható vagy komposztálható csomagolások alkalmazásának ösztönzése; valamint a csomagolások begyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának javítása tagállami szinten.

Ez hazánkra is nagyon ráférne, miután nem nő a visszagyűjtött hulladék-alapanyagok mennyisége, sőt, szelektívszigeteket zárnak be a helytelen lakossági használat miatt…