fbpx

Kiszoríthatja a műanyag a környezetbarát papírcsomagolást

Írta: Csomor Zsolt - 2023 október 21.

Az Európai Bizottság tavaly új szabályozásra tett javaslatot a pazarló csomagolás megszüntetése, a körforgásos gazdaság ösztönzése érdekében. A nemes célkitűzés azonban veszélybe került az Európai Parlamentben tett módosító indítványok miatt. Az EP képviselők módosító javaslatai éppen a hullámpapír-csomagolás iparágra jelentenek súlyos fenyegetést, amely eddig a legtöbbet tett a körforgásos gazdaság megvalósításáért.

A rendeletjavaslat az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben új uniós szintű szabályokat javasolt a csomagolások fokozott újrahasznosítása érdekében. A szervezetbe tömörült gyártók ugyanis már eddig is sikeresen ültették át a gyakorlatba a körforgásos gazdaság eszméjét: az általuk előállított hullámpapír csomagolóanyagok egyedülállóan magas, 90%-os újrafeldolgozási aránnyal és hasonló átlagos újrafeldolgozott alapanyag-tartalommal bírnak.

papír papírtekercs csarnok lámpa

A MAHUSZ ugyanakkor aggodalommal figyeli, hogy az Európai Bizottság Csomagolási és csomagolási hulladékra vonatkozó rendeletjavaslatának (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation) tartalma az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett. Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja olyan módosításokat terjesztett elő, amelyek nemhogy támogatják, hanem egyenesen veszélyeztetik a körforgásos gazdaságot. Semmissé tehetik az elmúlt évtizedekben a területen elért eredményeket, és műanyag csomagolóanyagokkal áraszthatják el Európát.

Egyensúly helyett erőltetett újrahasználat

A körforgásos gazdaság megvalósításának több módja van: az újrahasználat és az újrafeldolgozás. A két megközelítés nem ellentéte, hanem kiegészítője egymásnak. Minden anyagtípusnál más út lehet a leghatékonyabb, így fontos, hogy a majdani szabályozás megtalálja a harmonikus egyensúlyt.

Az EP-ben benyújtott javaslatok azonban nem ebbe az irányba mutatnak, hanem minden téren – a gazdasági, környezetvédelmi és gyártástechnológiai racionalitással ellentétesen – az újrahasználatot erőltetik. Ez a megközelítés a műanyagnak kedvez, mivel ellenállóbb anyag – csakhogy nehéz újrafeldolgozni, és életciklusa végén hosszú évekig veszély jelent az egészségre és az élővilágra, hiszen több száz évig nem bomlik le.

A hullámpapírt természetéből fakadóan nehéz újrahasználni, viszont anyaga szinte teljes mértékben visszaforgatható a termelésbe. Ha ez valamiért nem is történik meg, a természetben is gyorsan lebomlik.

Környezetvédelmi öngól, gazdasági zsákutca

A MAHUSZ és az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) közös álláspontja szerint a tervezet jelenlegi célszámai – például a hullámpapírra előírt kötelező újrahasználati célok – életszerűtlenek, és egyes piaci szegmensekben, így a kiskereskedelmi és szállítási csomagolásnál, valamint az e-kereskedelemben a műanyag tálcák, rekeszek, ládák, dobozok használatát helyeznék előtérbe az üzleti szereplőknél. Röviden: a szabályozás a piacokat a műanyag használatára ösztönözné, amely plasztikáradathoz vezetne Európában – olvasható a WS Hungary közleményében.

papír hullámpapír hullámkarton

Noha a módosításokat benyújtó képviselők a fenntarthatóságra hivatkoznak, az eredmény éppen ellentétes lenne. A FEFCO megbízásából készült, tudományosan lektorált 2022-es tanulmány megállapította: egységnyi árut azonos távolságra szállítva egy újrafeldolgozott hullámkarton doboz 15 környezetvédelmi kritériumból 10 esetében fenntarthatóbb, mint egy újrahasználható műanyag rekesz.

A MAHUSZ határozott álláspontja, hogy a hullámpapír-ipart nem üldözni kellene, hanem példaként állítani más szektorok elé.