fbpx

A jövő tervezése

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 február 01.

80 ÉVNYI INNOVÁCIÓ A BOBST HAJTOGATÓ-RAGASZTÓGÉPEK MÖGÖTT

A BOBST 1942-ben szállította le első, PCR 382-es jelzésű hajtogató-ragasztógépeit svájci és francia ügyfelei részére, ma pedig a 80 éves évfordulóját ünnepli a vállalat ezen termékvonal fejlesztésében.

Amíg a 40-es években a PCR 382-nek köszönhetően vált lehetővé, hogy ipari termelésben is készüljenek végre magas minőségű dobozok, addig napjainkban a legújabb BOBST AP900-as gép az, amely komplett gyártósort kínál a kartondobozok gyártásához. Az ügyfeleink között számos olyan partnerünk található, akik annak idején az elsők között ruháztak be a hajtogató-ragasztó gépekre, és a mai napig elégedett felhasználói a BOBST eszközöknek.

hajtogató-ragasztógép

A termelékenység kulcsfontosságú tényezővé vált

A svájci Châtel-St-Denisben található, az Autajon csoporthoz tartozó Säuberlin&Pfeiffer az egyik ilyen ügyfél, akinek az üzemében ugyan a legújabb generációjú gépek dolgoznak, mégis a mai napig részt vesz a termelésben az egyik PCR 382-es BOBST gép is. Arra a kérdésre, hogy miért maradt a mai napig lojális BOBST-ügyfél, a Säuberlin&Pfeiffer vezetője így válaszolt: „A BOBST berendezések stabilitását és megbízhatóságát mindennél többre értékeljük, és az sem elhanyagolható tényező számunkra, hogy az eszközeik üzemeltetése nagyon egyszerű. A mai napig használjuk az egyik első BOBST eszközünket is, a PCR 382-est annak ellenére, hogy a tudása össze sem hasonlítható a mai korszerű, legújabb BOBST gépekkel.”

A PCR 382-essel és a modern gépekkel a beállás között ég és föld a különbség, hiszen ez a szempont a munkák közötti átállás kritikus elemmé vált a csomagolóanyag-gyártás terén az elmúlt évtizedek folyamán. A Säuberlin&Pfeiffernél tehát úgy látták, hogy a felhasználóik az állandó, jó minőség mellett elvárják azt is, hogy biztosítani tudják számukra a rövidebb határidővel átfutó gyártást, kisebb mennyiségek, de gyakoribb megrendelésszámok mellett is. A Säuberlin&Pfeiffer vezetője számára ezért kulcskérdés, hogy a gyárban csak olyan felhasználóbarát berendezéseik legyenek, amelyek magas szinten automatizáltak, és így az átállási idejük két gyártás között kellően gyors.

„Vagyis a verseny kulcsa a minél rövidebb beállási idő”

A kiszámítható, megbízható termelőeszközök fontosságát emeli ki Carlos Labori, a barcelonai Envase Gràfico Industrial SA (EGISA) vezetője is a gép kapcsán. A vállalat a 60-as években Spanyolországban elsőként ruházott be BOBST hajtogató-ragasztógépbe. Az ő PCR 800-asukat azóta egy korszerűbb BOBST eszközre cserélték, és az EGISA a mai napig BOBST partner.

„A sok előnyös tulajdonság közül számomra a BOBST gépek megbízhatósága, tartóssága és a gépek modularitása a legfontosabb” – nyilatkozta Carlos Labori. „A precizitást azért nem vettem be a felsorolásba – hiszen az alapvető elvárás nálunk –, mivel az EGISA kizárólag felsőkategóriás csomagolásokat gyárt presztízs márkák számára.”

A hajtogatás és ragasztás a dobozgyártás hosszadalmas folyamatának az utolsó eleme. Ez az a pillanat, amikor a megelőző folyamatok esetleges hibái napvilágra kerülnek. A gyártás ezen fázisa így a különleges dobozok gyártási folyamatában kulcsfontosságúnak számít. A gyár korlátozott méretei és az egyre magasabb megrendelői elvárások miatt az EGISA számára nagy értéket képvisel a hajtogató-ragasztók magas automatizáltsága, nagy hatékonysága és precizitása. Bár az elmúlt nyolc évtized alatt a hajtogatás és a ragasztás alapvető műveletei nem nagyon változtak, de ezeket a gépeket látva óriási fejlődést tapasztalhattunk a termelékenység és a pontosság terén. Épp ezek a berendezések bizonyítják, hogy a hatékonyság és a precizitás nem zárják ki egymást.

hajtogató-ragasztógép

Teljes hajtogató-ragasztó termékvonal

A BOBST 1963-ban a DYNAMIC 130as bemutatásával a hullámlemezből készülő dobozok feldolgozására alkalmas gépekkel bővítette ki a hajtogató-ragasztó kínálatát. Az olaszországi Fag Artigrafiche Spa 1999-ben vásárolt egy DOMINO 145-ös gépet, amelyet a mai napig használnak.

„Az újgenerációs gépek automatizáltsága még az eddigieknél is sokkal egyszerűbbé tette a gépkezelők dolgát. A gyárban két MASTERFOLD 230-as üzemel, amelyek közül az egyik az új SPEEDPACK automatikus rakatolóval felszerelt, ennek köszönhetően a gép 230 m/perc sebességgel, a hajtogató-ragasztó teljes kapacitását kihasználva képes termelni.”

A jövő víziója

Nagyon büszkék vagyunk arra, amit elértünk az elmúlt 80 évben” – ezt már Pierre Binggeli, a BOBST hajtogató-ragasztó üzletágának a vezetője nyilatkozta, aki 20 éve dolgozik a cégnél, így közelről látta e legfontosabb fejlesztéseket. „Az emberi tényező minidig is fontos eleme lesz a hajtogatás-ragasztás fázisának, de a mai gépeink sokkal hatékonyabbak, precízebbek és rugalmasabbak az egyre nagyobb automatizáltságnak és egyszerű használatnak köszönhetően, miközben kiemelten védik a kezelők munkabiztonságát”.

Összeállította: Hidegkuti Gergely