Bezárás

Csökken a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyisége

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 02.

Tovább csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra – áll a cég tájékoztatójában.

Feldolgozott mezőgazdasági termékek
Optimalizált, korszerűsített csomagolás teszi lehetővé a csökkentést (fotó: herz.hu)

A Pick Szeged Zrt. 2018 óta csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét

A Herz sonkák 3 centiméterrel kisebb, betekintő ablakos, visszazárható – csomagolása újabb 14 százalékos műanyagcsökkentést jelent.

A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával sikerült mérsékelnie az élelmiszeripari vállalkozásnak, köszönhetően annak, hogy a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát csaknem negyedével csökkentette. 2022 első negyedévére a boltokban kapható legtöbb szeletelt Pick szalámi tálcamérete is kisebb lett 3 centiméterrel, ami további 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét.

Haluska Adrienn, a Bonafarm operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a felhasznált műanyag csomagolóanyagok súlyát a korábbi 60 tonna után tavaly további 100 tonnával sikerült mérsékelni a tálcaméretek optimalizálásának köszönhetően. A kisebb tálcaméretnek köszönhetően évente mintegy 200 tonnával kevesebb papírt használtak fel a termékek gyűjtőcsomagolásához.

A papírcsomagolásból is kevesebbet használnak már fel

A felhasznált műanyagmennyiséggel párhuzamosan csökken a szállításhoz használt papírcsomagolás mennyisége is, ez a Herz sonkák esetében további 26 tonna papírmegtakarítást eredményez idén.

A Pick Szeged Zrt. az elmúlt években a fenntarthatósági és automatizálási törekvései megvalósíthatósága érdekében mintegy 1,7 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat szegedi, alsómocsoládi és bajai telephelyein, ezek közül is kiemelkednek a bajai, sonka csomagolást támogató fejlesztések.

A műanyagcsökkentés mellett az új sonkaszeletelő- és csomagolósorok jelentős hatékonysági és minőségi javulást is eredményeznek. Ezenfelül a bajai üzemben kamerás minőségellenőrzési-rendszer is működik.

Középpontban a fenntarthatósági szempontok

A vállalat most épülő szegedi szalámiüzeménél is kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok, így az új egység tetőfelületére napelemes rendszert telepítenek, ezáltal 750 megawattórával (MWh) csökken a külső villamosenergia-hálózatból vásárolt energiaigény.

Az energiahatékony gépészeti megoldásoknak köszönhetően pedig az épület hőenergia-igényének mintegy felét lesz képes fedezni a keletkező hulladékhőből.

Forrás: MTI sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc