fbpx

Magyar dobozokba csomagolt habpatronok az amerikai polcokon

Írta: Csomor Zsolt - 2023 február 03.

Sokan nem is sejtik, hogy a Debrecenből indult, de Budapesten is jelenlévő családi vállalkozás termékeivel Herendtől Japánig, Dubaitól Amerikáig találkozhatunk. A japán háziasszonyok is az Sz. Variáns Kft. csomagolásában kapják a Herendi porcelánt, a St. Andrea Szőlőbirtok finomabbnál finomabb nedűit a WorldStar Packaging-díjas díszdoboz rejti. Hab a tortán, hogy a LISS Zrt.  Amerikában forgalmazott habpatronjait is a Debrecenben gyártott dobozokba csomagolják.

Egy jól megtervezett doboz új köntösbe öltözteti a benne lévő terméket

Olyan piacon, ahol minden a minőségről és az egyediségről szól, az ügyfelek inspirálásának elkerülhetetlen módja a digitális nyomtatási technológiába történő befektetés. Aki nem akar lemaradni, az megnyitja az ajtót a progresszív technológiák és a kreatív módszerek előtt. Az intelligens rendszerek segítségével egyszerűbbé válik a megrendelői igények kielégítése, és csökkenthetők a költségeket.

Szakál János
Szakál János, az Sz. Variáns ügyvezetője és tulajdonosa (Kép forrása: Sz. Variáns)

A folyamatokat nem követni, hanem alakítani kell

Az Sz. Variáns piaci aktivitásának fókuszában a magas hozzáadott értékű termékek előállítása áll.  A növekedéshez elengedhetetlen többek között a költséges beruházás, valamint a vevő- és hatékonyságközpontú Lean szemlélet alkalmazása. A családi vállalkozás két évvel ezelőtt szabadjára engedte kreativitását, mikor a digitális átállás útjára lépett. A beruházásoknak több célja volt. A jelenlegi tevékenységek megerősítése, piaci előny szerzése, valamint a presztízstermékek arányának növelése.  A high-tech gépekkel ugyanis a cég a nemzetközi vevőkörük igényeit is maximális kielégíti, és a hatékonyság javulása mellett további forgalomnövekedést is generál. Mára már több millió prémiumkategóriás Sz. Variáns doboz jut el a világ minden táján a fogyasztók kezébe.

férfi nő porcelán maszk
Kép forrása: VEOL

Végül az Sz. Variáns doboza lett a kávén a hab

A cég termékportfoliója mára kikristályosodott: a termelés fókuszát a papíralapú marketingtermékek, a luxus csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák adják, melyeket a Magyarországon egyedülálló csúcstechnológiát képviselő Rollenco géppel perszonalizálnak. A vállalatnál a Highcon Beam2 lézerkivágó stancgép tágabb lehetőséget nyitott meg a részletgazdag, finom ívű metszések kivitelezésére.

karton doboz boros palack üveg díj
A St. Andrea Szőlőbirtok számára készített WorldStar Packaging-díjas díszdoboz (Kép forrása: Sz. Variáns)

A stancolás során a hullámpapírlemez a vágási éleknél nem roppan meg, ezáltal a doboz tartása merevebb lesz. A családi vállalkozásnál az ezredmilliméter vágási pontossággal készített Sz. Variáns dobozokat az amerikai exportra is dolgozó LISS habpatronok szállítására is használják. Talán a sors hozta úgy, hogy egyidőben a LISS Zrt. mérnökei közreműködésével tervezett új csomagológép megjelenésével az Sz. Variáns beruházott a Highcon Beam2 lézervágó gépre.

doboz asztal
Kép forrása: LISS Zrt.

Az első gyártási tesztek bebizonyították, hogy minimális finomhangolást követően hibátlanul működött a dobozgyártás, ami rengeteg időt és költségmegtakarítást jelentett, plusz óriási forgalmat generált mindkét cég számára – olvasható az Sz. Variáns Kft. közleményében. Az együttműködés eleinte kevesebb kasírozott dobozra korlátozódott, melyeket a vállalat dolgozói kézzel töltöttek meg habpatronokkal. Ezt később felváltotta a gépi csomagolás, Európában a LISS Zrt. elsőként kezdett kasírozott dobozt géppel tölteni, melyhez az Sz. Variáns tudott megfelelő minőségű csomagolóanyagot készíteni.