Online piactér aznapi kiszállítással

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 02.

Már a rendelés napján megérkezhetnek a gazdák terményei a termőföldről közvetlenül a vásárlókhoz, akár a nagyobb városokban is. A minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb megoldáshoz a Falusi Kosár startup és – a mesterséges intelligencián alapuló kiszállításokra specializálódott – DoDo együttműködése vezetett.

DoDo kiszállítás
A két vállalkozás együttműködésének eredménye a gyors kiszállítás (Fotó: DoDo)

Friss áru és vásárlói elégedettség

Két innovatív cég, a Falusi Kosár és az okoslogisztikai fejlesztésekben élenjáró cseh DoDo fogott össze annak érdekében, hogy a vidéki magyar gazdák terményei minél több vásárlóhoz eljuthassanak, akár már a megrendelés napján.

A hazai kistermelők minden energiáját leköti a kiváló minőségű élelmiszerek előállítása, amelyek értékesítésére, reklámozására viszont már kevés idejük jut. Ezért jelent számukra komoly segítséget a Falusi Kosár által létrehozott online piactér, ahol az érdeklődők egy helyen böngészhetnek a különböző zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok, pékáruk, fűszerek, illetve lekvárok és italok között.

A szolgáltatás felépítése során kiderült, hogy a termékek gyors és pontos eljuttatása a megrendelőhöz nemcsak az élelmiszerek frissességének megőrzése, de a vásárlók elégedettsége érdekében is elengedhetetlen.

Az élelmiszerbiztonság teljes körű garantálása

A szállítási feladatok teljesítésének megtervezése során a DoDo saját fejlesztésű, mesterséges intelligencián alapuló platformja segítségével a célállomások elhelyezkedését, az elérhető útvonalakat, a forgalmi helyzet várható alakulását és az áru hűtésigényét egyaránt figyelembe veszi.

Ez nemcsak a szállítási idő lerövidítéséhez és az élelmiszerbiztonság teljes körű garantálásához járul hozzá, de egyben kiszámíthatóvá teszi a megrendelések átvételét a vásárlók számára. A hűtött árukat az előírt hőmérsékleti határértékek fenntartása érdekében minden esetben termobokszokban elkülönítve, jégakkukkal hűtve szállítják a DoDo futárjai.

A zöld szempontok érvényesítése

Kiemelten fontos alapelv mind a Falusi Kosár, mind a DoDo számára a zöld szempontok érvényesítése. A cseh okoslogisztikai cég ehhez a megtett út, s így a kiszállítás üzemanyag- és hűtésigényének optimalizálásával járul hozzá, míg a gazdák terményeit értékesítő online platform a zero waste jegyében a csomagolóanyagok visszagyűjtésével, a hulladéktermelés minimalizálásával, illetve lehetőség szerint a csomagolásmentes megoldások előnyben részesítésével járul hozzá.

„Nagy örömömre szolgál, hogy adatvezérelt kiszállítási megoldásainkat egy olyan nemes cél teljesülése érdekében hasznosíthatjuk, mint a magyar gazdák által előállított termékek közvetlen eljuttatása a vásárlókhoz. Futárjainkkal együtt azon dolgozunk, hogy a megrendelt élelmiszerek gyors és pontos házhoz szállítása révén egyre több és több hazai kistermelő terményei váljanak elérhetővé a nagyvárosokban élők számára” – mondta el Sáfár Károly, a DoDo Country Managere.

DoDo kiszállítás
Még csak Budapesten és az agglomerációban működik, de dolgoznak a területi kiterjesztésen (Fotó: DoDo)

A DODO jelenleg Budapesten és az agglomerációban szállítja házhoz a Falusi Kosár online piacterén megrendelt élelmiszereket. A két szolgáltató jelenleg is dolgozik a kiszállítási területek további bővítésén, hogy a jövőben már akár Miskolcra, Debrecenre és Szegedre is kiterjeszthessék szolgáltatásukat.

Forrás: Flow PR/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc