fbpx

Körkörös csomagolás a jövőért

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 20.

A Metsä Board „Better With Less” – Design verseny 2022–2023 tervpályázata arra kérte a tervezőket, hogy engedjék szabadjára kreativitásukat a fogyasztói csomagolások újratervezésénél.

A körforgásos gazdaságban egyre nő az igény az újrahasznosítható, a célnak megfelelő és könnyű csomagolások iránt. A csomagolástervezők jelentősen hozzájárulhatnak a változáshoz, ha okosabbá és erőforrás-hatékonyabbá teszik a termékek csomagolását. Ezért a Metsä Board azt a feladatot adta a világ minden tájáról érkező tervezőknek, hogy készítsenek hulladékmentes megoldásokat a jövő számára. A Better With Less dizájnversenyre a világ 27 országából 124 tervező küldött kreatív ötleteket. A verseny mögött álló gondolatot is tükrözi az a lelkesedés, amivel a feladatot vállalták: mindannyiunkat érint a körkörös csomagolás iránti globális igény, ezért együtt kell jobb megoldásokat találnunk. Itt mutatjuk be a győzteseket – olyan pálya- műveket, amelyek innovatív gondolkodást testesítenek meg, és kiváló példái az előremutató, hulladékmentes megoldásoknak.

Megosztott első díjak

Gyermek fejhallgató csomagolása Kitty Ching (Ausztrália)

„Ez megoldás a borzalmas műanyag kagylós csomagolás kiváltására.”

csomagolás

Ez az újszerű ötlet ötvözi a könnyű használatot az újrahasznosítással. A dizájn elegáns: a csomagolás innovatív, könnyű kinyitni, és tökéletesen betölti a célját, a termék védelmét. Az élettartamát növeli, hogy a csomagolás továbbra is felhasználható a fejhallgató tárolására.

Fontos előny a márkatulajdonosok számára, hogy ugyanaz a dizájn több termékhez is felhasználható, és eltérő nyomtatással egyedivé tehető.

A karton tiszta szűzrostból készül. Ez a fajtatisztaság lehetővé teszi a csomagolás hatékony újrahasznosítását az életciklus végén.

Karton védőbetétek Marcin Michalski, Monika Klimpel és Adrian Olejnik (Lengyelország)

„Ennek kellene a standarddá válnia. Hihetetlen, hogy valami ilyesmi még nem létezik.”

csomagolás

Ez az innovatív megoldás megkérdőjelezi a fogyasztási cikkek védelmének hagyományos módszereit. A csapat olyan támasz-szerű konstrukciót fejlesztett ki, amely minden oldalról hatékonyan párnázza a csomagolások tartalmát, például egy televíziókészüléket.

A támaszok hullámkartonból készülnek, és a szűzrost linernek köszönhetően kiváló anyagtulajdonságokkal rendelkeznek. A választott anyagok könnyűvé és tartóssá teszik a megoldást.

Még mindig lehet találni a piacon hungarocell és hullámkarton kombinációjával készült védőbéléseket. Ez a most tervezett egyanyagú megoldás hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, mivel csökkenti a felhasznált anyag mennyiségét, és megkönnyíti az újrahasznosítást. Emellett laposra összehajtható, így kevesebb tárolóhelyet foglal el, minta hungarocell.

Harmadik díj

Átformálható csomagolás Dawid Thiel (Lengyelország)

„Véleményem szerint ez a megoldás pontosan megfelel a kevesebb több tervezési feladatnak.”

csomagolás

Ezzel a többfunkciós megoldással sokféle termék becsomagolható. Összecsukható, hogy illeszkedjen a termék alakjához és méretéhez, és párna, boríték vagy téglatest alakban kapható. A csomagoláson található egyértelmű képi útmutatások segítik a helyes hajtogatást. A csomagolás innovatív jellegét tovább növeli a hullámosított belső bélés, és biztosítja a termék megfelelő védelmét. Az új csomagolási formátumnak köszönhetően kevesebb féle csomagolást kell raktáron tartani.

A zsűri tagjai:

Andrew Gibbs (Gründer & Chefredakteur, The Dieline)

Ben Parker (Mitbegründer des kreativen Designstudios Made Thought)

Brandi Parker (Head of Sustainability, Pearlfisher)

Brian Collins (Chief Creative Officer, Collins)

Carin Blidholm Svensson (Creative Director & Gründer, BVD)

Diana Sanchez (Visual Design Associate Manager, Accenture Song)

Jennifer Patrick (Global Packaging & Brand Director, Patagonia)

Sian Sutherland (Mitbegründer, Plastic Planet)

A zsűri elnöke: Ilkka Harju (Packaging Services Director EMEA and APAC, Metsä Board)

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2023 Frühling | Szöveg: Silja Eisto | Fotó: Metsä Group | Fordította: LUPE Magazin