Faltkartonok reciklálhatósága

Írta: Transpack-2020/IV. lapszám cikke - 2020 november 21.

A fogyasztási cikkek ellátási láncában a csomagolás elengedhetetlen. Védi a terméket és a márkát, segítségével a gyártási és szállítási folyamat minden szakaszában elkerülhető a termékveszteség és a termék megromlása. A faltkartonok – legyen szó elsődleges vagy másodlagos csomagolásról – manapság nagyon felértékelődtek, hiszen megújuló nyersanyagbázisúak, könnyen reciklálhatók és komposztálhatók.

A faltkartonok vagy hajtogatott kartonok összehajtva tárolhatók, könnyűek, ami logisztikai szempontból nagy előny. Nagy felületet biztosítanak a kötelező információk és marketing szövegek elhelyezésére, könnyen nyithatók, és lehetővé teszik a termék biztonságos tárolását. Azt gondoljuk, hogy csak a műanyag csomagolásoknál fontos a reciklálást elősegítő design, de ez nem így van. A faltkartonok ugyan papíralapúak, viszont gyakran nemesítik a felületüket, hogy a megjelenésük még esztétikusabb legyen, de ez rontja a tiszta papír újrafeldolgozhatóságát. A jelenlegi újrahasznosítási kvóta papír és karton csomagolásokra 85%, amit nem könnyű teljesíteni.

 

Metsä Board paradicsom karton
Metsä Board paradicsom karton

 

Hogyan befolyásolják a bevonatok és nemesítések a reciklálhatóságot?

A papír csomagolást is úgy kell megtervezni már a fejlesztésnél, hogy a termékvédelem, az értékesítés támogatása és a hulladékká vált csomagolás körforgásba vitele biztosított legyen. A reciklálhatóság biztosításához figyelembe kell venni néhány tényezőt. A reciklálásnak megfelelő csomagolások egyszerűsítik a gyűjtést, az újrahasznosítást, értékes másodnyersanyagot szolgáltatnak, spórolva ezzel a nyersanyagforrásainkat.

Az UV-festékek és lakkok UV-fény hatására térhálósodnak, kikeményedés után egy szilárd kémiailag és mechanikailag stabil, a műanyag fóliákhoz hasonló réteget képeznek, amely nehezen távolítható el. A vízoldható, nem UV-re keményedő festékek és lakkok nincsenek hatással az újrahasznosítási folyamatra. A műanyag-fém (Met-PET) laminátumok is nagyban rontják a reciklálhatóságot. Az oldódási folyamatban a műanyagok mikroműanyagra esnek szét, amelyek sűrűsége ugyanolyan, mint a szálaké (0,95-1,15 g/cm3), így nem választhatók szét sűrűségkülönbség alapján. A kevesebb, mint 3% részarányban jelenlévő vagy lehúzható fóliáknak nincs negatív hatása a reciklálásra. Elkerülendők a mindkét oldalon lévő műanyag bevonatok vastagságuktól függetlenül, mert vizes mosásnál a víz nem tud a szálak közé behatolni, így nem választható szét a papír és a műanyag. A vízoldható barrier rétegek könnyen elválaszthatók. Az alternatív papírok, kartonok különböző szálakból állnak, amelyek előkészítést és tisztítást igényelnek. A különböző szálszerkezetű anyagok – mint a szalma, fű, kókusz – korlátozottan alkalmazhatók, mert zavarhatják az elválasztási folyamatot.

 

Smoothie falkarton
Smoothie falkarton

Mézcsomagolás
Mézcsomagolás

 

A papírtól idegen anyagok utólagos felvitele – mint pl. a fólia prégelés – szintén zavarja a reciklálási folyamatot, ezért maximum a teljes felület 30%-ig alkalmazható. A kartonon lévő élelmiszerszennyezések szintén zavaróak, kivéve, ha csak nyomokban vannak jelen. A kartondoboz egyébként problémamentesen komposztálható, de a papír anyagában történő újrahasznosítása mindig előnyösebb, mint a komposztálás, mivel egyébként értékes rostanyagok vesznek el, a rostokban tárolt CO2 a komposztálás során felszabadul, és a légkörbe kerül.

Minden egyes újrahasznosítási folyamatnál a farostok rövidebbé és törékenyebbé válnak. Tesztek bizonyítják, hogy a faltkartonok 25-ször reciklálhatók. Az újrahasznosításnál bekövetkező minőségromlást friss szálak hozzáadásával kompenzálják, hogy a végtermék megfelelően stabil legyen.

 

Metsä Board kartonok luxuscsomagolásokhoz
Metsä Board kartonok luxuscsomagolásokhoz

 

Néhány pozitív példa arra, amikor a nemesítések nem okoznak problémát a reciklálási folyamatban:

Méz promóciós csomagolás

a3 db üveges méz promóciós csomagolásához terveztek a natúrtermékhez illő természetes hatású kartont lézervágással kialakított díszítésekkel. A fűkarton részaránya pontosan annyi, amennyi a reciklálást nem zavarja, a natúr hatást viszont erősíti. (Heuchemer Verpackung)

Smoothie faltkarton

A natúr barna papíron lézervágással kialakított motívumokat hagyományos vágással nem lehet elérni. A fehér és zöld prégelés felülete a kritikusnál nem nagyobb, vagyis az újrahasznosítás biztosított.

Luxus csomagolás

Kifejezetten luxus csomagolásokhoz kínál friss szálas kartont a Metsä Board, amely nagyon könnyű és alkalmas a nemesítésekhez. A kis felületen történő prégelés nem rontja a reciklálhatóságot.

Műanyag helyett papír

A Metsä Board ökobarrier réteggel ellátott kartonja víz- és zsírálló, élelmiszerekhez alkalmazható, paradicsom csomagolás készült belőle, amellyel a hagyományos műanyag csomagolás kiváltható.

 

Kiss Rozália