fbpx

Milliárdos fejlesztéssel technológiai élvonalban a Pátria

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 június 11. -Hirdetés

Két új nyomdagép beszerzésével nemcsak hazai, hanem európai összevetésben is a kor műszaki élvonalában áll a Pátria Nyomda Zrt. A két nyomdagéphez fűződő, nagyszabású beruházás nemcsak új piacokat nyit és megrendeléseket hoz a vállalatnak, de a meglévő partnereknek is jobb, gyorsabb szolgáltatást biztosít, egyben pedig biztosítja a jóval környezetkímélőbb nyomdai tevékenységet.

Rugalmasság, gyorsaság az új inkjettel

Minderről Orgován Katalin vezérigazgató beszélt azután, hogy a Pátria Nyomda Zrt. megvásárolta a Konica Minolta legújabb fejlesztésű B2-es UV inkjet digitális nyomdagépét és az arra épülő technológiát. A cégvezető megerősítette: a digitális nyomtatás világában ez képviseli az élvonalat, amit Európában is csak kevés, itthon egyelőre egyetlen más nyomda sem alkalmaz még.

Orgován Katalin vezérigazgató

Ez a nyomdagép már lényegében képes az ofszet nyomdatechnika gyorsaságára, vagyis óránként akár 3 ezer ív nyomtatására: mindezt sokkal jobb minőségben és lényegében beigazítási hulladék, azaz papírveszteség nélkül – foglalja össze Orgován Katalin. A technológia a 4 nyomdai alapszínt használva az ofszetnél sokkal nagyobb színtartományban teltebb, eredetibb, élénkebb színes nyomtatást garantál. Mindezt ráadásul tetszés szerint választható vastagságban, továbbá lényegében bármilyen felületen – akár műanyagon, kartonon, textúrált és átlátszó alapanyagokon. – A digitális nyomtatás lehetővé teszi a szinte végtelen rugalmasságot méretben, anyaghasználatban és példányszámban, nagyobb a szolgáltatási választék, valamint a hatékonyság és a minőség is még jobb – fűzi hozzá Orgován Katalin. A technológia nemcsak a papírhulladék-mentességgel és a festékfelhasználás hatékonyságával járul hozzá az erőforrás-takarékossághoz és a környezetterhelés csökkentéséhez, hanem természetesen azzal is, hogy nyomólemezekre sincs szükség a nyomdai előkészítéskor.

A Pátria másik friss beszerzése egy impozáns Heidelberg nyomdagép. A 8 werkes B1-es nyomdagép elsősorban a közepes és nagyobb példányszámú kiadványok nyomtatásában vesz részt, egy menetben történő 4 színes elő- és hátoldal nyomtatással – az inkjet nyomdagép hatékony technológiai kiegészítője ennek.

Az úttörők között

A Pátria üzletpolitikájára és technológiai fejlesztéseire mindig jellemző volt a bátor kezdeményezés és az innovatív szemlélet. Mindig is jellemző volt ránk, hogy az innovátorok, a korai felhasználók közé tartozunk és a jövő felé tekintve döntünk a beszerzéseinkről, a technológiai előrelépésekről. Ezeket a fejlesztéseinket nem a verseny kényszerítette ránk, hiszen majdnem azt mondhatom, annyi megrendelésünk van, hogy alig bírjuk folyamatos kapacitásbővítés mellett is. A célunk az, hogy meglévő partnereinket még gyorsabban, rugalmasabban szolgáljuk ki, és persze az is, hogy új megrendelőink, partnereink is eredményesek legyenek a mi fejlődésünk révén – értékeli a vezérigazgató a beruházások motivációját.

Kohout Zoltán