Kétmillió doboz évente! -Videóval

A papírkarton feladata a termék védelme. A Halaspack Dobozgyártó Kft.-nél kétmillió darab, különféle csomagolóanyagot gyártanak évente. A felhasználási célnak megfelelően, többféle anyagú és vastagságú kartont és hullámpapírt használnak a dobozok készítéséhez. A gyártás folyamatát Oláh András ügyvezető ismertette meg lapunkkal.

 

 

A kiskunhalasi gyárcsarnokba lépve halljuk, hogy kattognak a vágógépek, stancolják a papírkartont, hogy dobozokat készítsenek belőle. Az első gép igen robusztus kialakítású, a behelyezett hullámpapírt éles kések vágják méretre, hogy aztán a szélét megragasztva kartondoboz készüljön belőle.

– Ez a leggyakoribb termékünk, mert sokféle terméket csomagolnak ilyen kartonokba – mutatja be a gyártását Oláh András. A mellette lévő gépet ketten kezelik. Egy vágósablonra teszik a kartont, amit átvezetnek a gépen, hogy méretre vágják azokat. Ezzel a géppel még pontosabb vágást és tetszetősebb széleket lehet elérni.

 

Halaspack Dobozgyártó Kft

 

Oláh András ügyvezető igazgató

 

Ragasztás nélkül

Egy kis kézügyességet igényel a másik, önzáras terméknek a használata, hiszen a bevágott nyílásokba kell a felhasználás előtt a papírkörmöket beleilleszteni. A hajtogatás eredményeként kapjuk meg a papírdobozunkat.

 

Halaspack Dobozgyártó Kft

 

E, B, C

Betűkóddal jelölik a hullámpapír vastagságát a papíriparban. Az E jelű 1,7 mm, a B 2,7 mm, míg a C 3,8 mm vastagságút kartont jelent. Ezek kombinációjával EB-vel jelölik a 4,5 mm-es, és BC-vel a legvastagabb, 6,5 mm-es hullámpapírokat. Ezeket úgy állítják elő, hogy egy E-s és egy B-s, illetve a másiknál egy B-s és egy C-s hullámpapírt ragasztanak egymásra. Az ilyen vastag papírból készült karton már a legkényesebb termék csomagolására is megfelelő.

 

Halaspack Dobozgyártó Kft

 

 

Több mint fél évszázados múlt

A Halaspack Dobozgyártó Kft. múltja 1965-ig nyúlik vissza. Akkor a Bács-Kiskun Megyei Nyomda Kiskunhalasi Üzemeként kezdte meg a termelést. 1967-ben csatlakozott az üzem a Papíripari Vállalathoz, így annak kiskunhalasi gyáraként 1990-ig működött tovább. A kezdetekben a stancolt, majd nyomott és stancolt dobozok gyártása volt a fő profil. A 90-es évek első felében a privatizáció során a Dunapack befektetői csoportjához tartozott a gyár, és Halaspack Rt. néven működött tovább.

2000-ben újabb tulajdonosváltással a dobozgyártó divízió különálló cégként folytatta tovább a működését: Halaspack Dobozgyártó Kft. néven. 2005-ben új telephelyre költözött a cég. Jelenleg átlagosan 15-17 fő dolgozik a Kft. alkalmazásában.

–  A 2020-as évben 320 tonna terméket, közel kétmillió dobozt gyártottunk, az idei évben ennek megtartására és egy kis növekedésre is számítunk – fogalmazott Oláh András.

 

Halaspack Dobozgyártó Kft

csomagolás doboz dobozgyártás halaspack hullámpapír papír papírdoboz stancolás újrahasznosítás
.
.